Şubat'ta en çok merkez bankası konuşuldu

Şubat ayında en çok enflasyon ile ilgili çıkan haberler kamuoyunun gündeminde yer aldı.

Şubat'ta en çok merkez bankası konuşuldu

Şubat ayında ekonomide en fazla konu edilen olay ve gelişmelerin başında Merkez Bankası yer alırken, enflasyon ile ilgili çıkan haberler de kamuoyu gündeminde yer aldı. 

Şubat ayında Ocak ayının enflasyon verileri açıklanırken, Ocak ayı enflasyonunun aylık yüzde 1,72 ile beklentileri aşması, ekonomi basınına sık konu edilen haberler arasındaydı.Medya Takip Merkezi’nin gazete, dergi, televizyon kanalı ve internet medyasını kapsayan raporuna göre, Merkez Bankası Şubat ayında çeşitli konularla 19 bin 173 haber ile ekonomi gündeminde yer aldı.TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın, internet düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yazdığı mektup ve mektuptaki  ''İdarenin yargı organı yerine karar vermesine yol açacak bu düzenleme, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkelerini zedeleyecektir" sözleri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD’a yönelik eleştirisi, ekonomi gündeminde sıkça yer alan konular arasındaydı. 

FED’DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

FED analistleri, önde gelen 15 gelişmekte olan ülkede ekonomik kırılganlığı ölçen bir endeks oluşturdu. Bu değerlendirmede, en kırılgan ülke olarak Türkiye'nin açıklanması, ekonomi basınında sıkça yer aldı. FED, gelişmekte olan ülkelerdeki finansal piyasalarda satış dalgasına yol açmış olabileceğini kabul ederken, Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin ise kendi uyguladıkları politikalar ile dış müdahalelere karşı kırılgan duruma düştüklerini belirtmesiyle gündemde yer edindi. FED ayrıca, 2008 yılında ekonomik krizi öncesi gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarının tam metnini yayınlamasıyla da ekonomi haberlerine konu oldu.

BAKANDAN FED AÇIKLAMASINA ELEŞTİRİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD Merkez Bankası'nın (FED) gelişmekte olan 15 ülkeye yönelik analizinde, Türkiye'yi ekonomisi en kırılgan ülke olarak değerlendirilmesini eleştirdi. Bakan yaptığı açıklamasında, “Türk ekonomisi anlamında bir loto tahmincisi gibi kur, faiz, enflasyon, cari açık diye bu rakamlara bakmaktansa, ekonomisinin geneline bakmak lazım. Genele bakıldığında Türk ekonomisi, bütün göstergelerinde önümüzdeki süreçte çok daha olumlu hale geleceği sağlıklı bir yapıya sahiptir” sözleri ekonomi gündemi arasında yer aldı. 

ŞUBAT AYINDA BORSA HAREKETLİ GEÇTİ

Şubat ayında internette yayınlanan ses kayıtlarının, seçim öncesi siyasi atmosferin gerginleşmesi ve Ukrayna'daki siyasi gelişmeler piyasaları olumsuz etkiledi. Dolar, Şubat ayında en yüksek seviyesini görerek zirve yaptı. Uzun bir süredir 2.20 TL'nin altında seyreden dolar,  Şubat ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ve Başbakanlık tarafından yalanlanan telefon konuşmasının internette yayılmasının ardından yükselişe geçti. Yükseliş Euro’ya da yansıdı. Siyasi gündemdeki hareketlilik, faiz cephesinde de hareketliliğe neden oldu. Faizler Şubat ayında, iki senenin zirvesine görerek rekora imza attı.

İHRACAT ARTIŞ GÖSTERDİ

Şubat ayında Ocak ayı ihracat verileri açıklanması ekonomi gündeminde yer aldı. İhracat 2014 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.6 oranında artışla 12 milyar 473 milyon dolara, ithalat yüzde 2.6 oranında artışla 19 milyar 292 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşıla oranı yüzde 61.1'den yüzde 64.7'ye çıktı. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatı, bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 13,7 artarak 5 milyar 493 milyon dolara yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan verilere göre, AB'nin ihracattaki payı 2013'ün Ocak ayında yüzde 42,1 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 44'e yükseldi. AB'ye yapılan ihracat, aynı aylar karşılaştırıldığında yüzde 13,7 artarak 5 milyar 493 milyon dolara çıktı. En fazla ihracat yapılan ilk üç ülke sırasıyla; Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Rusya'dan yapılan ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.2 artarak 2 milyar 449 milyon dolar olarak gerçekleşti. Almanya’yı sırasıyla 2 milyar 78 milyon dolarla Çin, 1 milyar 552 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 37 milyon dolarla ABD takip etti.



<< Önceki Haber Şubat'ta en çok merkez bankası konuşuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER