Enerji Bakanı: Akkuyu'da 2023'e kadar bir veya iki reaktör devreye alınacak


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, "Enerji çeşitliliğinde çok önemli bir eksiğimiz var o da nükleer. İlk nükleer santralimiz Akkuyu'da çalışmalar hızla devam ediyor. Sanıyorum 2023'e kadar bir veya iki reaktör devreye almış olacağız." dedi.

Alaboyun, 8. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın (EIF) açılış oturumuna konuk oldu. ATO Congresium da yapılan etkinliğe Alaboyun' un yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, Somali Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Muhammed Muhtar İbrahim, Irak Elektrik Bakanı Kasım El Fahdavi, Libya Petrol Bakanı Maşallah Al-Zawie ve Sudan Petrol Bakanı Muhammed Zayed Awad katıldı.

Kongrede bakanlar kendi ülkelerinin enerji durumu hakkında konuklara 10 dakikalık kısa bilgilendirmelerde bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin enerji çeşitliliğinde nükleer konusunda eksik olduğunu dile getirdi.

Baz santralleri olarak mutlaka nükleer santralleri devreye sokulması gerektiğinin altını çizen Alaboyun, şunları kaydetti:

"Enerji çeşitliliğinde çok önemli bir eksiğimiz var o da nükleer. İlk nükleer santralimiz Akkuyu'da çalışmalar hızla devam ediyor. Sanıyorum 2023'e kadar bir veya iki reaktör devreye almış olacağız. Türkiye'ye 8 bin 760 saat enerji lazım. Güneşle bin 800 saat, rüzgar enerjisi santralleriyle iki bin 500 saat, hidroelektrik santrallerle de 4 bin 800 saat enerji üretimi yapabiliyorsunuz. Ekonominin çalışması için güç lazım. Bu gücü sağlayacak olanlarda baz santralleridir. Bizde baz santralleri olarak doğalgaza yüklendik ve doğalgazda bağımlı hale geldik. Burada baz santralleri olarak mutlaka nükleer santralleri devreye sokmamız gerekiyor. Nükleersiz bir Türkiye gelecekte enerjisiz bir Türkiye demektir. Ve nükleeri çok iyi atlatmamız lazım. Baz santralleri olarak bizim linyite dayalı kömür santrallerini devreye sokmamız gerekiyor, çünkü bunlar yerel, bize ait, dışa bağımlılığımızı azaltacak unsurlar. Son 8 yıl içinde kömür kaynaklarımız iki katına çıktı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğümüz (MTA) son dönemde çok iyi çalışmalar yaptı ama MTA olarak 200 metrenin altına henüz inemedik. Bu derinliğe inebilirsek daha büyük kaynaklar elde edeceğiz. Enerji çeşitliliğimizde doğalgazın payı yüzde 31, bugün itibarıyla doğalgazdan elde edilen enerji toplam üretimin yüzde 48'ini oluşturuyor. Ülkemiz enerji üretiminde yurt dışında yüzde 48 doğalgaza, yüzde 16 kömüre bağımlıysa ne yapmamız gerektiği konusunda oturup düşünmemiz lazım"

Üç gün sürecek kongrede yenilenebilir enerji, petrol ve doğalgaz, enerji finansmanı ve yatırımları, enerji güvenliği gibi konular tartışılacak. Dünyanın çeşitli yerlerinden enerji şirketleri de etkinlik kapsamında düzenlenen fuarda ürün ve hizmetlerini tanıtacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Enerji Bakanı: Akkuyu'da 2023'e kadar bir veya iki reaktör... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER