Enflasyona "Damat arkadaşı" kıyağı

Tüketici fiyatları (TÜFE) ağustosta yüzde 0,86 artarken yıllık yüzde 15,01'e geriledi. Zam yağmurunun devam ettiği ağustosta enflasyon düştü!

SHABER3.COM

İktisatçılar, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon rakamlarının şüpheli olduğu üzerinde duruyor. Bunlardan biri de Sözcü yazarı Murat Muratoğlu.

"Açıklanan enflasyonu yazacağım da, yazarken sanki ciddiye alıyor da yazıyor gibi bir his uyanıyor. İnsan utanıyor." diyen Muratoğlu, "Açıklanan enflasyon verilerinin özeti; geçen yıl 10 liraya aldığını bugün 11,5 liraya alıyorsun. Sen de buna inanıyorsun. Öyle bir mal varsa biz de alalım köşede dursun." dedi.

TÜİK'in başındaki yeni başkanın, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Enerji Bakanlığı'ndan arkadaşı olduğunu söyleyen Muratoğlu, "İstatistik Kurumu'nun başına atandığından beri ülke ekonomisi başarıdan başarıya koşuyor" göndermesi yapıyor.

ENFLASYON KIPIRDAMADI, ÖYLE Mİ?

Ağustos ayında enflasyon sepetini oluşturan 418 ürünün sadece 132'sinde düşüş yaşandığına dikkat çeken Muratoğlu, "Neredeyse iki katı ürünün, yani 243 maddenin fiyatı arttı. Kalan 43 ürünün fiyatı aynı kalmış. Artık sepetteki o 132 ürüne nasıl yüklenmişlerse, 243 ürünün fiyat artışını baskıladığı gibi benzine, motorine, doğalgaza, çaya, sigaraya, harca, vergiye ve her şeye zam geldiği halde enflasyon neredeyse kıpırdamadı." ifadesini kullanıyor.

PİYASAYI HANGİSİ MANİPÜLE EDİYOR?

İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı enflasyonun ise tam üç kat farklı olduğunun altını çizen Muratoğlu, "Biri devletin resmi kurumu, diğeri koskoca ticaret odası… Biri yanlış hesaplıyor demek fazla iyi niyetli… Biri piyasayı manipüle ediyor ama hangisi?" diye soruyor.

HAZIRLIYORSUN KENDİ SONUNU..

Muratoğlu, yazısının devamında, açıklanan verilerle vatandaşın cebinden çıkan arasında gerçeklikten kopuk bir fark olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: "Hastaneye gittin, laboratuvarda kan verdin. Görevliye de 200 lira ateşledin. Sonuçları aldın. Tansiyon gayet iyi, kan şekeri harika, kolesterol tam da olması gerektiği oranda… Hâlbuki sen de biliyorsun sorunlu olduğunu… Belli ki bir yerde yığılıp kalacaksın. Hazırlıyorsun kendi sonunu… Tam da Türkiye ekonomisinin durumu…"

<< Önceki Haber Enflasyona "Damat arkadaşı" kıyağı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER