EPDK'dan 'Yüksek Kayıplı Şirketler' uygulaması


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2015 yılının son gününde enerji sektörüne yönelik önemli bir yönetmelik değişikliği yaptı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan 'Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği'ne göre EPDK, sektörde 'Yüksek Kayıplı Şirketler' diye yeni bir uygulama başlattı. Uygulamayla 2014 yılı Türkiye ortalaması üzerinde elektrik kayıp-kaçağı olan şirketler yüksek kayıplı şirket sayılıp, statüleri 2025 yılına kadar sürecek. Yüksek Kayıplı Şirket statüsünü kazanan ve kayıp eden şirketleri EPDK belirleyecek.

UZMANLAR: KAYIP-KAÇAK AZALMAYACAK

EPDK'nın yeni yönetmeliğini yorumlayan uzmanlar, uygulamanın özelleştirmeyle hedeflenen elektrik kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesini engelleyeceğini belirterek, "Elektrik dağıtım şirketlerinin tamamı özelleştirildi. Hedef, kesintisiz, ucuz ve kaliteli elektrikti. Bu da kayıp-kaçağın azaltılmasıyla olur. Zaten ihaleye giren şirketlere kayıp-kaçak hedefleri verilmişti. Bazı şirketler bu hedefleri tutturamadı. Zararı kendisinin çekmesi gerekiyordu. Yeni yönetmelikle süre uzatımı yapılıyor. özelleştirme hedeflerini olumsuz etkiler. Bu rekabet hukukuna da aykırıdır. Vatandaşında daha uzun süre kayıp-kaçak parası ödeyeceği ve sorununu yaşayacağı anlamına gelir. " izahını yaptı.

EPRK'NIN YENİLENEN YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yeni 'Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği'ne göre; Yüksek Kayıplı Şirket tanımı; Yüksek kayıplı şirketler, '2014 yılı teknik ve teknik olmayan kayıp oranı 2014 yılı dağıtım sektörü ülke ağırlıklı ortalama teknik ve teknik olmayan kayıp oranının üzerinde olan şirketler' şeklinde yapıldı.
Yönetmelikteki birinci fıkra kapsamında yüksek kayıplı şirket statüsü kazanan şirketlerin bu statülerinin devam etmesi, bir önceki yıl teknik ve teknik olmayan kayıp oranının aynı yıla ait dağıtım sektörü ülke ağırlıklı ortalama teknik ve teknik olmayan kayıp oranının üzerinde olması ile mümkün olacak. Aksi durumda yüksek kayıplı şirket statüsü bir daha kazanılmamak üzere kaybedilecek.
Yüksek kayıplı şirket statüsü 31 Aralık 2025 tarihinde tüm şirketler için ortadan kalkacak.
2014 yılı verilerine göre; yüksek kayıplı şirket statüsü kazanan şirketlere ve takip eden yıllarda bu statüsünü kaybeden şirketlere bu durum Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından bildirilecek.
CİHAN
<< Önceki Haber EPDK'dan 'Yüksek Kayıplı Şirketler' uygulaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER