Erdoğan: Suriye'nin kuzeyine bir şehir kuralım


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrikalı gençlerin Türkçe konuşmasını bir zenginlik olarak nitelendirdi. Suriye'nin kuzeyinde bir şehir kurma formülünü anlatan Erdoğan, "Türkiye'dekileri de orada iskan etme imkanımız olabilir. Bunu karşılıklı konuştuğumuzda 'Haklısınız' diyorlar. Obama ile de bunu konuştuk. Koordinatları bile belirledik. Uygulamaya gelince yok." dedi.

Yeşilay ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyaretiyle ilgili yaşadığı bir anıyı anlattı. Yanına gelen Afrikalı bir gencin Türkçe konuştuğunu ifade eden Erdoğan, "Bu başka bir zenginlik. O zenci kardeşlerimiz Türkçe konuşmaya başlıyor. Nerede öğrendin bunu? 'Ben Türkiye'den geldim.' diyor. Bazıları daha da ileri gidiyor. 'Ben Türkiyeliyim.' diyorlar. Bunu diyenler bile oluyor. Mesele bu. Onlar yarın kendi ülkelerinde adeta bizim büyükelçilerimiz, konsoloslarımız olacak." diye konuştu.

'SURİYELİ MÜLTECİLERE 5 YILDA 10 MİLYAR DOLAR HARCADIK'

Türkiye'nin sadece 5 senede Suriye'den gelen mültecilere 10 milyar dolar harcadığını kaydeden Erdoğan, "Belediyeler ve STK'ları söylemiyorum. Bütçeden çıkan bu. Bizim medeniyetimizde olay farklı. Veren el alan elden hayırlıdır. Batı bize 'Yılda 3 milyar avro vereceğiz.' diyor. Bu sözü vereli 4 ay oldu. Halen verecekler." ifadelerini kullandı.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye kapıları Batı'ya açıyor gibi bir yanlışın içerisindesiniz. Bakın bunu bırakın. Gelin el ele verelim. Ben size bir şey söylüyorum. Formül. Suriye'nin kuzeyine biz bir şehir kuralım. 4 bin 500 kilometre karelik bir şehir kuralım. Alt yapı ve üst yapısı ile paylaşalım. İnşaat sektöründe iyiyiz. Yerel mimari ile Suriye'nin kuzeyinde bu şehri kuralım. Türkiye'dekileri de orada iskan etme imkanımız olabilir. Bunu karşılıklı konuştuğumuzda haklısınız diyorlar. Obama ile de konuştuk. Koordinatları bile belirledik. Uygulamaya gelince yok. Mesele karar meselesi."
CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Suriye'nin kuzeyine bir şehir kuralım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER