Europalia'nın açılışı, Erdoğan ve Kral Filip'in katılımıyla gerçekleşti


Bu yıl Türkiye'nin konuk ülke olduğu Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Belçika Kralı Filip'in katılımıyla gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 günlük Belçika ziyaretini Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali Europalia'nın açılışını gerçekleştirerek tamamladı. Türkiye'nin bu yıl konuk ülke olduğu festival kapsamında 4 ay boyunca Anadolu kültür mirasını tanıtan yaklaşık 300'e yakın etkinlik gerçekleştirilecek. Bu sene 25'incisi düzenlenen festival, dünyanın en prestijli sanat etkinlikleri arasında yer alıyor.

Europalia Başkanı Jacobs de Hagen yaptığı açılış konuşmasında Erdoğan'a teşriflerinden dolayı teşekkür ederken, festival sayesinde Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı bulacaklarını aktardı. Hagen, "Festival boyunca Belçika, Avrupa ve Türkiye arasındaki ilişkiler güçlenecek, çok kültürlü toplumumuz yeni bir kazanım elde edecektir." dedi.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu da yaptığı konuşmada, Anadolu kültürünün birleştirici özelliğinden bahsetti. Topçu şunları söyledi: "Her şeyden önce barışa, karşılıklı anlayışa, hoşgörüye ve birlikteliğe ihtiyacımız olan bu dönemde, önyargılar ve ötekileştirmeler olmadan, ancak sanat ve kültür vasıtasıyla farklı uygarlıklar arası iletişim kurulabilir."

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ise tarih ve kültürün beşiği olan Türkiye'nin tanıtıldığı festivalin açılışında bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Reynders, konuşmasının devamında Türkiye'nin Belçika'nın stratejik bir ortağı ve müttefiki olduğunu aktardı. Reynders, "Birkaç yıldan beri ikili ilişkilerimiz ciddi anlamda gelişmiş, çeşitli girişimler sayesinde gelecekte daha da yakın ve başarılı olacak bir işbirliğinin temelleri atılmıştır." ifadelerini kullandı.

Europalia Türkiye Genel Komiseri Erman Ilıcak da yaptığı konuşmada, Anadolu uygarlıklarının geleneksel ve modern sanat eserlerinin sanatseverlerle buluşacak olmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Ilıcak, etkinliklerin yaratıcılık ve kültürel alışveriş nosyonları etrafında şekillendiğini de aktardı.

Festivalin Genel Komiseri Luc Bertrand ise Türkiye'nin bu yıl konuk ülke olduğu organizenin hazırlanmasında büyük bir emeğin harcandığına dikkat çekti. "Kültürel mirasın hazineleri, keşfedilen çağdaş sanat, tasarım ve karşılıklı değişim, programın ana temalarını oluşturmaktadır." diye konuşan Bertrand, festivalde yer alacak etkinlikler hakkında bilgiler verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Europalia'nın açılışı, Erdoğan ve Kral Filip'in katılımıyla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER