Tahliye kararı öncesi neler yaşandı

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, TIR haberi nedeniyle tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül'ün yaptığı bireysel başvuruyu karara bağladı. AYM, Can Dündar ve Erdem Gül için 'hak ihlali var' dedi.

Tahliye kararı öncesi neler yaşandı

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında TIR'ların durdurulması soruşturması kapsamında verilen tutuklama kararına yapılan itirazı değerlendirdi. Mahkeme, Dündar ve Gül kararında 'Hak ihlali var.' dedi. Bu karar üzerine Dündar ve Gül'ün avukatları tahliye talebinde bulundu.
Karar 3'e karşı 12 oyla alındı. Anayasa Mahkemesi, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
Yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25 Şubat 2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir"
Anayasa Mahkemesi'nin kararı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na fakslandı. Başsavcılığın kararı ilgili mahkemeye göndermesi ile tutuklu gazeteciler Gül ve Dündar'ın tahliye olması bekleniyor.
DÜNDAR VE GÜL'ÜN AVUKATLARI TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDU
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı üzerine Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları tahliye dilekçesini mahkemeye verdi.
DÜNDAR VE GÜL 92 GÜNDÜR TUTUKLU
Can Dündar ve Erdem Gül 25 Kasım 2015 tarihinde tutuklanmıştı. Dündar ve Gül 92 gündür Silivri Cezaevin'de tutuklu bulunuyordu.
ASKER, POLİS, SAVCI VE AVUKATLAR TUTUKLU
TIR'ların durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında 23 rütbeli asker, 24 polis, Genelkurmay Başkanlığı avukatının aralarında bulunduğu iki avukat, ve 3 savcı tutuklu bulunuyor.
<< Önceki Haber Tahliye kararı öncesi neler yaşandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER