Folley: Türk dernekleri, çocuklarınıza güzel fırsatlar sağlıyor


Avustralya'da Yeni Güney Galler Eyaleti ana muhalefet İşçi Partisi lideri Başkanı Luke Foley, ülkede bulunan Türk derneklerini övdü. Türkiye Avustralya Ticaret Odası'nın (TABC) iş dünyasını bir araya getirdiği özel bir programda konuşan Foley, ülkedeki Türk işadamlarının faaliyetlerini beğendiğini, TABC gibi kuruluşlarla özellikle çocuklara güzel fırsatlar sağlandığını aktardı.

Türkiye Avustralya Ticaret Odası (TABC), düzenlenen özel bir programla, iş dünyasını bir araya getirdi. Temeli 2006 yılında atılan ve Sydney İş Adamları Derneği (SİAD) olarak uzun yıllar çalışmalarını sürdürdükten sonra Ticaret Odası olarak ismini değiştiren TABC, faaliyet alanlarını Sydney'in dışına çıkararak ülke genelinde yeni bir yapılanmaya gitti. Başkent Canberra, Perth, Brisbane ve Melbourne kentlerindeki iş adamları odalarının da dâhil olduğu TABC, isim değişikliği nedeniyle düzenlediği tanıtım resepsiyonuna, 120 iş adamı katıldı. Sydney'in tarihi mekanlarından olan Elizabeth Bay House'da gerçekleşen programa, Türkiye'den Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay, Eski Milletvekili ve İşadamı İlhan İşbilen, NSW Muhalefet Lideri ve İşçi Partisi Auburn Milletvekili Luke Foley, NSW Çokkültürlülük Bakan Yardımcısı Lou Amato, Çokkültürüllük Gölge Bakanı Sophie Cotsis, NSW Çokkültürlülük Komisyonu CEO'su Hakan Harman, Auburn Belediye Meclis Üyesi Semra Batık, Avustralya Ticaret Odası Temsilcisi Ridhwan İbrahim Bennet, işadamları, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile TABC Yönetim ve Danışma Kurulu Üyeleri katıldı.

Çalışmaları hakkında bilgi veren TABC Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Aksu, programa katıldıkları için tüm davetlilere teşekkür etti. Türkiye ile Avustralya arasındaki ticaret hacminin çok düşük olduğuna dikkat çeken Aksu sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelibolu'dan gelen Avustralya ve Türkiye arasındaki tarihi ilişkileri, ticari ve ekonomik ilişkilerle güçlendirmek ve iki dost ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmine katkıda bulunmak için TABC'nin çatısını daha da genişlettik. Bugün sizlerle birlikte yeni bir isim ve güçlü bir vizyonla çalışmalarımızı, sürdüreceğiz. Böylece Sydney Türk Ticaret Odası (STCC), Melbourne Uluslararası İş Derneği (MIBA), Perth İşadamları Derneği (PBA) ve Brisbane'de bulunan Aktif Genç İşadamları Derneği (AYMA), TABC'nin çatısı altında çalışmalarını yürütmeye devam edecek."

Geceye katılan İşçi Partisi NSW Başkanı ve Milletvekili Luke Foley de, programa davet edilmekten son derece memnun kaldığını söyledi. Dünya ekonomisinin zor bir süreç yaşadığını bu nedenle böyle girişimlerin çok anlamlı olduğunu belirten Foley, diğer eyaletlerle yapılan işbirliğinin NSW için ayrıca son derece önemli bir adım olduğunu belirtti. Luke Foley "Kurduğunuz TABC gibi iş kuruluşlarıyla, çocuklarınıza gelecek adına büyük fırsatlar vermiş oluyorsunuz. Aranızdaki network bağını güçlendiriyor ve dostlukları geliştiriyorsunuz. Onun için sizleri tebrik ediyorum." dedi.

Auburn Bölgesi'nin Türklerin evi olduğunu ve aynı zamanda kendi seçim bölgesi olduğuna dikkat çeken Foley, yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret edeceklerini vurguladı. Foley ayrıca, sözde Ermeni Soykırımı gibi konuların eyalet parlamentosunu ilgilendirmediğini daha çok bu tür konuların federal parlamentonun işi olduğunu hatırlatarak, "Daha güzel konuşacak ve söylenecek şeyler varken, sürekli Ermeni meselesi gibi konuların her zaman karşıma çıkması gerçekten üzücü durum. Ama şunu ifade etmeliyim, benim liderliğimdeki İşçi Partisi, Ermeni Soykırım meselesi konusunda yapılan tartışmalara girmez ve bu konuda sunulan kararları kabul etmez. Auburn'da Türk toplumu çok güzel işler yapıyor. Bunu zedelememek gerek." ifadelerini kullandı.

GÜNAY: İŞADAMLARIMIZIN BAŞARILI ÇALIŞMALARINI GÖRMEKTEN MEMNUNİYET DUYDUM

Türkiye'nin önemli siyaset adamlarından Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay da yaptığı konuşmada, böyle anlamlı bir program için geldiğini, bundan son derece memnuniyet duyduğunu söyleyerek, "40 yılı aşkın bir zamandır, Anadolu insanları buralara geldi. Bu topraklar, yarım asır önce gelen insanlarımıza yeni iş ve aş umudu oldu. Bugün görüldüğü gibi, gelen insanlarımız, iş kurdular, birtakım ticari kuruluşlar oluşturarak, ülkenin ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Bu ortak gelecek, önce iki dost ülkeye, sonra da dünya barışına katkı sağlayacaktır. Buradaki toplumumuzun ve işadamlarımızın başarılarını görmekten çok büyük bir mutluluk duydum, bahtiyar oldum. Çok önemli bir iş yapıyor. Çünkü ekonomi ve üretim olmuyorsa gelişmenin olması mümkün değil." dedi.

NSW Çokkültürlülük Komisyonu CEO'su Hakan Harman ise 2017'de Türkiye ve Avustralya göç anlaşmasının 50'inci yılının kutlanacağını hatırlattı. Avustralya'da 245'ten fazla etnik toplumun bir arada yaşadığına dikkat çeken Harman şu açıklamalarda bulundu: "İki ülke arasındaki ilk anlaşma, 1967'de yapıldı. Bu anlaşmayla, Avrupa dışında ilk olarak Türkiye davet edilmiş oldu. Ben de 1977'de buraya geldim. Asya'dan ve Avrupa'ya geçiş kapısı olduğu için Türkiye çok önemli ve Avustralya'nın da 33'üncü ticari ortağı konumunda. Böyle anlamlı bir program nedeniyle, TABC yönetimine teşekkür ediyor ve tebrik etmek istiyorum."

ESKİ MİLLETVEKİLİ İŞBİLEN: AVUSTRALYA, HERKESE EŞİT DAVRANMASININ SEMERESİNİ ALIYOR

Avustralya'ya 24 yıl önce geldiğini, o günkü tablo ile bugünkü arasında dağlar kadar fark olduğunu belirten İzmir eski Milletvekili ve işadamı İlhan İşbilen ise Avustralya'yı demokrasi ve özgürlükler açısından bugün dünyaya örnek bir ülke olarak karşısında bulduğunu kaydetti.

Avustralya'nın toplumda herkese eşit davranmasının semerelerini aldığına dikkat çeken İşbilen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avustralya, toplumda yaşayan herkese eşit davranmasının semerelerini alıyor. Melbourne ve Canberra'da çeşitli temaslarda bulundum. Kıta ülkesi, ticaret için çok güvenli bir ülke. Ekonomik bakımdan her türlü verim elde edilebilecek bir ortamın olduğu izlenimini edindim. Çünkü vatandaşına, etnik ve inanç olarak eşit davranıyor. O zaman burada ticaret yapılır. Çünkü ticaretin esası doğruluk, sadakat ve eşitlik ilkesine riayet etmekten geçiyor." CİHAN
<< Önceki Haber Folley: Türk dernekleri, çocuklarınıza güzel fırsatlar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER