Fransa'da binler, polis şiddetine karşı 'Onur Yürüyüşü'nde bir araya geldi


Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce kişi, polis şiddeti, aşağılanma ve ırkçılığa karşı düzenlenen 'Onur Yürüyüşü'nde bir araya geldi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 2005 yılında polisten kaçarken hayatını kaybeden 2 kişinin ölümünden 10 yıl sonra düzenlenen yürüyüşte polis şiddeti ve son dönemde artan ırkçı olaylar kınandı. Kadın dernekleri öncülüğünde düzenlenen yürüyüşün organizatörlerinden MAFED Sözcüsü Amal Bentounsi, kardeşinin de 2012 yılında polisten kaçmaya çalışırken bir polis tarafından vurularak öldürüldüğünü belirterek, "Ten renginizi beğenmezlerse polisin elinde ölebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Organizatörler banliyölerde toplumsal koşulların hala içler acısı olduğunu belirterek, Araplar, Afrika kökenliler, Romanlara yönelik her gün giderek artan aşağılamaların devam ettiğini hatırlattı. Hükümetin bu noktada adım atması çağrısında bulundu.

Polis şiddeti ve ırkçılığa karşı düzenlenen yürüyüşe organizatörlere göre yaklaşık 20 bin katıldığı açıkladı.

2005 yılının Ekim ayında meydana gelen olayda, Paris'in kuzeyindeki banliyö semtlerinden Clichy Sous-Bois'da top oynayan gençlerden üçü polisin kimlik kontrolü yapacağından endişe ederek kaçarken sığındıkları bir elektrik trafosunda yüksek akıma kapılmışlardı. Trafoya sığınan 17 yaşındaki Fas asıllı Ziyad Benna ve 15 yaşındaki Afrikalı Bouna Traore hayatlarını kaybederken Urfalı Muhittin Altun ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Fransa'da binler, polis şiddetine karşı 'Onur Yürüyüşü'nde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER