Gabriel: Devlet, mülteci akınını kontrol altına almalı


Almanya'da Büyük Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, mülteci politikaları konusundaki tartışmalara dahil oldu. Gabriel, mülteci akınını devletin kontrol altına alması için Almanya'nın daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

Süddeutsche Zeitung'a yaptığı açıklamada Gabriel, vatandaşların devletten bu konunda haklı bir beklentileri olduğunu ifade etti. Mülteci alımı konusunda üst sınır belirlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Gabriel, insanların ülkelerin terk etmek zorunda kalmamaları için yeni inisiyatiflere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Gabriel ayrıca Suriyeli sığınmacılar için 'kota' belirlenmesini dile getirmesi dikkat çekti.

Almanya'nın daha önceki iç savaş yaşanan ülkelerden olduğu gibi Suriye'den de belirli bir 'kotada' mülteci alması gerektiğini söyleyen Gabriel, insanların Almanya veya Avrupa'ya belirli bir sayıda gelebileceğini bilmesinin bile durumu değiştireceğini savundu. Gabriel, "Türkiye'deki veya Lübnan'daki bir aile tüm varlığıyla kendilerini kaçakçılara teslim edip etmeme konusunda daha iyi değerlendirme yapmak zorunda kalacak." dedi.

İktidar ortakları SPD ve Birlik partilerinden özellikle Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) parti arasında sığınmacı alınması konusunda sınırlandırma getirilmesi konusunda tartışma yaşanıyor. CSU, 'üst sınır' talep ederken, SPD ise 'kota'dan bahsediyor.

Hükümet sözcüsü Georg Streiter, iktidarın mülteci politikalarını değerlendirerek bu konuya açıklık getirmeye çalışmıştı. 'Üst sınır'ın ulusal düzeyde tek taraflı alınan karar olduğunu, 'kota'nın ise Avrupa Birliği (AB) üyeleri tarafından belirlendiğini ifade eden Streiter, Federal Hükümetin ise 'Alman değil, Avrupalı çözüm' istediğini vurgulamıştı.

KASIM'DA 180 BİN SIĞINMACI GELDİ

Diğer taraftan ise Kasım ayında Almanya'ya gelen sığınmacıların sayısı 180 bini buldu. Federal Polis'in verilerine göre 'illegal yollardan' giriş yapanların sayısı geçen aydaki rekor sayıya yaklaştı. Bilindiği gibi geçen ay ülkeye 181 bin sığınmacı geldiği açıklanmıştı.

MÜLTECİ GENÇ VE ÇOCUK SAYISI 57 BİNDEN FAZLA

Ailesinden kopup yalnız başına Almanya'ya gelen çocuk yaşındaki mültecilerin sayısı hızla artıyor. Eyaletlerin verilerine göre bu yıl içinde 19 Kasım'a kadar 57 bin 376 çocuk mülteci geldi. Basına yansıyan son istatistiklere göre 31 Ağustos'a kadar yalnız başına reşit olmayan 25 bin civarında mülteci ülkeye geldi. Ekim ayının sonunda ise bu sayı 50 bine ulaştı.

Anne-babasız ülkeye gelen mülteci çocukların hakları, iltica hukuku çerçevesinde yapılan tartışmaların merkezinde yer alıyor. Ayrıca çocuk mültecilerin yerleştirilmesi, bakıcı aile bulunması ve diğer konularda kapasitelerin sınırlarına dayandığı konusunda eyaletlerden şikayetler geliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Gabriel: Devlet, mülteci akınını kontrol altına almalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER