Gök: 65,2 milyar liralık birikmiş prim alacağı SGK'dan seçim rüşveti mi?


CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, 2014 sonu itibariyle işyerleri ve bağımsız çalışanlardan toplam 65,2 milyar lira düzeyinde birikmiş prim alacağı olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 7 Haziran seçimlerinden önce alacaklarının tahsiline yönelik yasal süreci durdurduğunu belirterek, bunun 7 Haziran seçimlerine yönelik siyasi bir rüşvet olduğunu ileri sürdü.

Levent Gök, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesiyle konuyu gündeme getirdi.

Soru önergesinde, Sayıştay'ın Sosyal Güvenlik Kurumu 2014 Yılı Düzenlilik Denetim Raporunda, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, hizmet akdiyle zorunlu sigortalı çalıştıran işverenler ile (4/1-a) ve köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan olan prim alacaklarının gecikme cezalarıyla birlikte 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 65 milyar 199 milyon liraya ulaştığı tespitinin yapıldığı belirtildi. Bu borcun 30 milyar 285 milyon lirasının zorunlu sigortalı çalıştıran işyerlerine, 6 milyar 276 milyon lirasının çiftçilere, 28 milyar 638 milyon lirasının da esnaf ve sanatkârlarla diğer bağımsız çalışanlara ait olduğunun kaydedildiği hatırlatılan soru önergesinde, Sayıştay'ın sorunlu alacak rakamının her geçen gün arttığına da dikkat çektiği ifade edildi.

Gök, Sayıştay'ın raporunda, çiftçiler ve esnaf ve sanatkarlarla diğer bağımsız çalışanların 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle toplam borcunun 34 milyar 914 milyon lirayı bulmasına rağmen, SGK'nın bu prim alacaklarının tahsil edilmesi konusunda yasal süreci işletilmediğini belirlediğini açıkladı.

"Belli ki SGK, iktidar partisini seçmene şirin göstermek için sosyal güvenlik sistemimizi tehlikeye atmış" görüşünü dile getiren CHP'li Levent Gök, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Erdem'den şu sorulara yanıt vermesini istedi:

"Sosyal Güvenlik Kurumu'nun halen 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4/1-a (hizmet akdiyle zorunlu sigortalı çalıştıran işyerleri) , 4/1-b (bağımsız çalışanlar) ve 4/1-c (kamu kurumları) kapsamında birikmiş prim alacakları ne kadardır? Bu alacak miktarını, söz konusu maddelere (4/1-a, 4/1-b, 4/1-c) göre ayrıştırarak, borçlu sayısı, anapara alacağı ve gecikme cezalarını ayrıntılı olarak açıklar mısınız?
2014 yılı sonunda çıkarılan bir yasayla SGK'nın prim alacaklarının yeniden yapılandırılarak tahsili öngörülmüştü. Söz konusu yapılandırma kapsamında, kaç mükellefin ne kadarlık bir borcu yapılandırıldı. Yapılandırma sırasında ne kadarlık bir alacaktan vaz geçildi. Şu ana kadar ne kadar bir tahsilat yapıldı? Söz konusu rakamları 4/1-a, 4/1-b ve 4/1-c ayrımıyla açıklar mısınız?

Sayıştay'ın muhtemelen MartNisan - Mayıs aylarında yaptığı denetim sonucu hazırladığı Temmuz 2015 tarihli raporda belirtilen, prim borçlarının tahsil edilmesi konusunda yasal sürecin işletilmemesinin nedeni nedir? 7 Haziran seçimlerine dönük bir siyasi tercih midir?

SGK, 1 Kasım seçimleri öncesinde de alacakların tahsili konusunda yasal süreci askıya almış mıdır? Haziran 2015-Ekim 2015 döneminde birikmiş SGK alacaklarından yapılan tahsilatın tutarını açıklar mısınız?

SGK'nın alacak tahsiliyle ilgili yasal süreci askıya alıp işletmemesi, sosyal güvenlik sisteminin geleceğini tehlikeye atmak değil midir?"
CİHAN
<< Önceki Haber Gök: 65,2 milyar liralık birikmiş prim alacağı SGK'dan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER