Görme engelilerin eğitim hakkını engelleyen nedenler Bakan Avcı'ya soruldu


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, görme engeli bulunan vatandaşların eğitim görme hakkını engelleyen nedenlerle ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya yazılı soru önergesi verdi.

Mahmut Tanal, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bulunan engelliler ile Türkiye'deki engellilerin yaşam standartlarındaki uçurumun yadsınamaz bir gerçek olduğunu engelli vatandaşların sosyal hayata adaptasyonu için destek hizmetleri verilmesi gerektiğini ifade etti.

TÜİK verilerinden yaralanan CHP'li Tanal, ülkedeki engelli oranının yüzde 13'ün üzerinde olduğuna dikkat çekti. Engellilerin sosyal hayata adapte olmasını sağlayacak her türlü hizmetin pozitif ayrımcılık olarak görülmesi gerektiğini ifade ederek Bakan Avcı'ya 12 soruluk yazılı önerge verdi.

Bakan Avcı'ya Mahmut Tanal'ın yönelttiği sorular şu şekilde;

"Görme engelli vatandaşlarımızın eğitim haklarını kullanabilmeleri için, ülkemizde sağlanan imkanlar nelerdir?

Görme engelli vatandaşlarımızın Anayasal hakları olan eğitim haklarından faydalanabilmeleri için çalışmalar yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise bunlar nelerdir?

Engelli vatandaşlarımıza ilişkin, Uluslararası sözleşmeler, Anayasanın 10. maddesi ve Sosyal Devlet ilkesi gereği olarak eğitim hayatlarında pozitif ayrımcılıklar sağlanmakta mıdır? Yapılmakta ise bunlar nelerdir?

Görme engelli vatandaşlarımızın okuyabilmeleri için, Braille alfabesi ile hazırlanmış kaç adet / tür kitap mevcuttur?

Görme engelli vatandaşlarımızın eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için engellerini ortadan kaldıran imkanların sağlandığı ilköğretim, lise ve üniversiteler mevcut mudur?

Ülkemizde görme engelli vatandaşlarımızın eğitim görebildiği okullar var ise, kaç adet ilköğretim, lise ve üniversite mevcuttur?

Görme engelli vatandaşlarımızın okudukları okullarda katıldıkları sınavlarda nasıl bir uygulama yapılmaktadır? Braille alfabesi kullanılmakta mıdır?

Sınavların okutman ve yazman gözetiminde yapıldığı, sınav sorularının Braille alfabesi ile hazırlanmadığı, bu nedenle görme engelli vatandaşlarımızın zaten kısıtlı imkanlarının daha da kısıtlanarak eğitim hayatlarının zorlaştırıldığı iddiaları doğru mudur?

Görme engelli vatandaşlarımızın okuyabilmesi için Braille alfabesi ile hazırlanmış kitapların yetersiz kaldığı iddiaları mevcuttur. Bu durum öncelikle Uluslararası Sözleşmeler gereği İnsan Haklarının, Anayasa'nın 10. ve 42/8. ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun'un 15. Maddesinin ihlali anlamına gelmemekte midir?

Ülkemizde görme engelli vatandaşlarımızın faydalanabilmesi için sesli kütüphane mevcut mudur? Var ise; kaç tanedir ve nerelerde mevcuttur?

Talepleri karşılayabilecek yeterlilikte olduğunu düşünüyor musunuz? Bu konuda çalışmalarınız mevcut mudur? Mevcut ise ne zaman faaliyete geçilecektir?

Engelli vatandaşlarımızın istihdamı için Bakanlığınızca yapılan atamalarda ayrılan kontenjanlar ne kadardır? Talep ne kadardır?

Atamalar hususunda Anayasa madde 10 gereğince pozitif ayrımcılıklar yapılmakta mıdır? Hangi usul ile bu atamalar gerçekleştirilmektedir? "

CİHAN
<< Önceki Haber Görme engelilerin eğitim hakkını engelleyen nedenler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER