Guantanamo'da mahkum sayısı 93'e düştü


11 Eylül saldırılarından sonra kurulan Guantanamo hapishanesinde mahkum sayısının 93'e düştüğü bildirildi. ABD Savunma Bakanı Ash Carter, 10 Yemenli mahkumun Umman'a gönderildiğini, kalan mahkumların da güvenli bir hapishaneye nakledildikten sonra Guantanamo'nun kapatılacağını söyledi.

Miami şehrinde ABD Güney Komutanlığı'nda törende konuşan ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Yemenli 10 mahkumun kapsamlı bir güvenlik incelemesinden sonra transfer edildiklerini söyledi. Bakan Carter, kalan mahkumların Kongre ile yürütülen işbirliği kapsamında ABD içinde güvenli bir hapishaneye transfer edildikten sonra hapishanenin kapatılabileceğini kaydetti. Bakan Carter, "Yoğun çalışmalarımızla tarihimizden bu bölümü de kapamış olacağız" dedi.

Başkan Barack Obama, 2008 yılında başkan seçilmesi durumunda Guantanamo hapishanesini kapatma sözü vermişti. Beyaz Saray'a seçildikten sonra Obama, Guantanamo'nun kapanması için üç kez girişimde bulunmuş ancak Kongre'de çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler tarafından engellenmişti. İnsan hakları ihlali nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının sık sık eleştirdiği Guantanamo hapishanesi, ABD'nin uluslararası arenada insan hakları ihlali defterinde kara bir leke olarak tanımlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Lee Wolosky, Yemende devam eden savaş nedeniyle Yemenli mahkumların kendi ülkelerine transfer edilemediklerini belirtti. Wolosky, Uman'ın Yemenli mahkumları kabul etmesi nedeniyle teşekkür etti. Wolosky, bu yaza kadar 40 mahkumun daha Guantanamo'dan gönderileceğini dile getirildi.

11 Eylül saldırılarından sonra 2002 yılında kurulan ve terör zanlılarının tutulduğu hapishanede 2003 yılında 680 mahkum bulunuyordu.

CİHAN
<< Önceki Haber Guantanamo'da mahkum sayısı 93'e düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER