10 yaşında dağa kaçırılan çocuktan tüyler ürperten ifade

PKK’nın çocukları nasıl dağa kaçırdığını kurtulmayı başaranlar anlattı. Bir çocuk, piknikte silah zoruyla götürüldüğünü; çobanlık yapan başka bir çocuk da ‘Katılım yaptın’ diye dağda alıkonulduğunu aktardı.

10 yaşında dağa kaçırılan çocuktan tüyler ürperten ifade

Ço­cuk­la­rı PKK ta­ra­fın­dan ka­çı­rı­lan an­ne­le­rin Di­yar­ba­kı­r’­da baş­lat­tı­ğı otur­ma ey­le­mi, ör­gü­tün ele­man te­mi­ni için kul­lan­dı­ğı yön­tem­le­ri tek­rar gün­de­me ge­tir­di. Te­rör ör­gü­tü­nün, 10 ya­şın­da­ki ço­cuk­la­rı bi­le teh­dit ve bas­kı ile da­ğa çı­kart­tı­ğı sap­tan­dı.

14-21 YAŞ ARASI YIĞILMA

Po­lis Aka­de­mi­si­’ne bağ­lı Ulus­la­ra­ra­sı Te­rö­rizm ve Sı­nı­ra­şan Suç­lar Araş­tır­ma Mer­ke­zi­’n­ce (UT­SAM) 2 bin 270 ör­güt men­su­bu üze­rin­de ya­pı­lan araş­tır­ma ile 2 bin 63 ai­le­ye uy­gu­la­nan an­ket­ten çar­pı­cı so­nuç­lar çık­tı.

Doç. Dr. Sü­ley­man Öze­re­n’­in baş­kan­lı­ğın­da­ki araş­tır­ma­da, ör­gü­te ka­tı­lım­da 14-21 yaş ara­sın­da bü­yük bir yı­ğıl­ma ol­du­ğu gö­rül­dü.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, ra­por­da, PKK’­nın Sri Lan­ka­’da­ki Ta­mil Kap­lan­la­rı­’nı mo­del al­dı­ğı be­lir­ti­le­rek, “Ör­güt yaş­lan­ma ris­ki­ni ço­cuk­la­ra yö­ne­le­rek gi­der­me­ye ça­lış­mak­ta­dı­r” tes­pi­ti ya­pıl­dı.14 il­de ya­şa­yan Do­ğu-Gü­ney­do­ğu­lu 2 bin 63 ai­ley­le ya­pı­lan an­ke­te gö­re, her 5 ki­şi­den bi­ri ken­di rı­za­sıy­la de­ğil PKK is­te­di­ği için ör­gü­te ka­tı­lı­yor. An­ke­te ka­tı­lan­la­rın yüz­de 19.53’ü da­ğa gi­den­le­rin ‘ör­güt is­te­di­ği içi­n’ PKK’­ya ka­tıl­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

GÜVENLİK POLİTİKASI

UT­SA­M’­da gö­rev­li 5 aka­de­mis­yen, ve­ri­len ya­nıt­lar­dan yo­la çı­ka­rak şu sap­ta­ma­yı yap­tı: “Ve­ri­ler, ör­gü­tün top­lum ve bi­rey­ler üze­rin­de­ki bas­kı­sı­nın, ör­gü­te ka­tı­lım­da­ki et­ki­si­ni gös­ter­me­si açı­sın­dan önem­li­dir.

Böl­ge­de uy­gu­lan­ma­sı ge­re­ken ba­zı gü­ven­lik odak­lı po­li­ti­ka­la­rın öne­mi de gö­rül­mek­te­dir. Özel­lik­le kır­sal­da­ki ör­güt un­sur­la­rı­nın şe­hir ve kır­sal­da halk üze­rin­de­ki bas­kı­nın kal­dı­rıl­ma­sı çok kri­tik bir ko­nu­dur.”

Örgütün tehdit algısı yüzde 25

Araş­tır­ma­da, 2 bin 270 mi­li­ta­nın ifa­de­le­rin­den ör­gü­te ka­tı­lım ne­den­le­ri ir­de­len­di. Mi­li­tan­la­rın yüz­de 11.2’si­nin ka­çı­rıl­ma, zor­la­ma ve teh­dit­le ör­gü­te ka­tıl­dı­ğı or­ta­ya çık­tı.Li­se­li bir gen­cin, “Git­ti­ği­miz pik­ni­ğe ge­len te­rö­rist­ler ba­şı­ma si­lah da­ya­ya­rak be­ni zor­la da­ğa çı­kart­tı­” ifa­de­si dik­kat çek­ti.

PKK’­nın zor­la kır­sal ya­pı­lan­ma­sı­na gö­tür­dü­ğü ço­cuk­la­rın ya­şı­nın 10’a ka­dar düş­tü­ğü be­lir­len­di. Te­rö­rist­le­rin, ai­le­le­ri teh­dit et­ti­ği be­lir­ti­len ça­lış­ma­da, ‘Ör­gü­te ka­tıl­ma­dı­ğı için za­rar gö­ren ve­ya teh­dit edi­len var mı­’ so­ru­su­na hal­kın yüz­de 24.04’ü “E­vet, va­r” ya­nı­tı ver­di. Halk üze­rin­de ör­gü­tün teh­dit al­gı­sı yüz­de 25 ola­rak sap­tan­dı.

Bizi teslim etti dolar aldı

Araş­tır­ma­da; ka­çı­rıl­ma, zor­la­ma, teh­dit ve kan­dı­rıl­ma ile ör­gü­te ka­tı­lım­lar ör­nek ifa­de­ler­le or­ta­ya ko­nul­du. İş­te o ifa­de­ler­den ba­zı­la­rı şöy­le:

*A.K: Par­ti­nin genç­lik kol­la­rın­dan ar­ka­daş­lar­la be­ra­ber pik­nik yap­ma­ya git­miş­tik. Ak­şam sa­at­le­rin­de si­lah­lı, teç­hi­zat­lı 4 te­rö­rist ya­nı­mı­za gel­di. Ara­la­rın­dan bi­ri­si ‘Ar­ka­daş­lar ara­mı­za hoş gel­di­ni­z’ de­di. Ben pik­ni­ğe gel­di­ği­mi­zi, son­ra­sın­da da evi­mi­ze dö­ne­ce­ği­mi söy­le­di­ğim­de, te­rö­rist­ler­den bi­ri si­la­hı ba­na doğ­rult­tu ve ‘Sen ar­tık ka­tı­lım yap­mış­sın, bir ye­re gi­de­mez­si­n’ de­di. Bi­zi pik­ni­ğe ge­ti­ren genç­lik kol­la­rın­da­ki ar­ka­daş ise te­rö­rist­ler­den bir mik­tar do­lar ala­rak ya­nı­mız­dan ay­rıl­dı.

*O.Y: Bir gün me­ra­da hay­van­la­rı ot­la­tır­ken ya­nı­ma si­lah­lı 3 te­rö­rist gel­di. Ba­na Kürt­le­rin mü­ca­de­le­si ile il­gi­li bir­kaç so­ru sor­du­lar. İl­gi­siz­li­ği­mi gö­rün­ce ‘Biz bu uğur­da şe­hit olu­yo­ruz, sen ise ço­ban­lık ya­pı­yor­su­n’ di­ye­rek ba­na kız­dı­lar. Ne­ti­ce­de be­ni zor­la ör­güt kam­pı­na gö­tür­dü­ler.

 *H.S: Yay­la­da am­ca­mın oğ­lu ile ço­ban­lık yap­tı­ğım sı­ra­da, si­lah­lı bir­kaç ge­ril­la ya­nı­mı­za gel­di. Bi­zim­le soh­bet et­me­ye baş­la­dı­lar. Ne­den ör­gü­te ka­tıl­ma­dı­ğı­mı­zı sor­du­lar.Ni­şan­lıyım ev­le­ne­ce­ği­mi dedim. Ba­na ‘Kürt hal­kı öz­gür­lü­ğü­nü ka­zan­ma­dan sen na­sıl ev­le­ne­cek­si­n’ di­ye­rek kız­dı­lar. Yap­tık­la­rı yo­ğun bas­kı so­nu­cu biz de git­me­ye ik­na ol­duk.

Anne çığlığı büyüdü 45 aile oldu

Di­yar­ba­kı­r’­da da­ğa çı­ka­rı­lan ço­cuk­la­rı­nı PKK’­dan ge­ri al­mak için otur­ma ey­le­mi ya­pan an­ne­le­rin sa­yı­sı her ge­çen gün ar­tı­yor. 3 an­ne ile baş­la­yıp dün ak­şam 33’e ula­şan sa­yı Er­zu­rum, Kars, Mar­din ve İz­mi­r’­den ge­len ai­le­le­rin ka­tı­lı­mıy­la 45’e ulaş­tı.

An­ne­ler Di­yar­ba­kır Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si önün­de ço­cuk­la­rı­nın fo­toğ­raf­la­rıy­la göz­ya­şı dö­ke­rek ço­cuk­la­rı­nı ör­güt­ten is­te­me­ye de­vam edi­yor. PKK’­nın ka­çır­dı­ğı ve yaş­la­rı 12 ile 21 ara­sın­da de­ği­şen ço­cuk­la­rın an­ne­le­ri­nin 20 Ma­yı­s’­ta baş­lat­tı­ğı ey­lem bü­yü­yor.

Li­se öğ­ren­ci­le­ri Ha­li­me Gün­düz (16) ile Fı­rat Ay­dın Eren’in (15) ai­le­le­ri­nin baş­lat­tı­ğı ey­lem, kı­sa sü­re­de bü­yü­dü. An­ne­le­rin ey­le­mi­ne fark­lı il­ler­den des­tek gel­di.

EK­MEK İÇİN AĞ­LAR

Mar­di­n’­den dün ey­le­me ka­tı­lan an­ne İf­fet Gü­neş, kı­zı­nın Di­yar­ba­kı­r’­da li­se öğ­ren­ci­si ol­du­ğu­nu ve kan­dı­rı­la­rak ör­gü­te gön­de­ril­di­ği­ni söy­le­di.
“Tek ço­cu­ğum tek ev­la­dım Ley­la, be­nim hem anam hem ba­bam hem de ar­ka­da­şım­dı. Al­lah hak­kı için kı­zı­mı gön­der­sin­le­r” de­di. İz­mi­r’­den ge­len Se­vi Esen­dir de kı­zı Büş­ra­’nın 10 gün­dür PKK’­ya ka­tıl­dı­ğı ha­be­ri­ni al­dı­ğı­nı ve yı­kıl­dı­ğı­nı di­le ge­tir­di.

Ey­le­me dün ka­tı­lan Be­di­ye Eşi­yok ise oğ­lu Maz­lu­m’­un 12 ya­şın­da ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “Bu yaş­ta ço­cuk ev­de ek­mek için su için ağ­lar. Dağ­da taş­ta ne ya­pa­cak? Oğ­lum ço­cuk bi­le de­ğil be­be­k” de­di.

Dünya Çocuk Günü’nde bitebilir

Otur­ma ey­le­mi ya­pan ai­le­ler, 1 Ha­zi­ra­n’­da so­mut adım atıl­ma­sı ha­lin­de otur­ma ey­le­mi­ni son­lan­dı­ra­ca­ğı­nı açık­la­dı. BDP’­li Se­la­hat­tin De­mir­ta­ş’­la gö­rü­şen Fı­rat Ay­dın Eren'in ba­ba­sı Se­la­mi Eren, De­mir­ta­ş’­a gü­ven­dik­le­ri­ni söy­le­di.

İki kardeşe dağda Hepatit C bulaştı

Si­irt'ten bir yıl ön­ce da­ğa ka­çı­rı­lan 12 ve 13 ya­şın­da­ki kar­deş­le­re he­pa­tit C vi­rü­sü bu­laş­tı­ğı or­ta­ya çık­tı. PKK kamp­la­rın­dan alı­nıp ge­ti­ri­len ço­cuk­la­rın has­ta­lı­ğı, ai­le­ye de yayıldı.Eruh’a bağ­lı Bil­gi­li kö­yün­de ya­şa­yan Hı­zır Bay­te­kin, oğ­lu R.B (12) ve kı­zı R.B’­nin (13), ge­çen yıl te­rör ör­gü­tün­ce ka­çı­rıl­dı­ğı­nı söy­le­di. Bay­te­kin, ço­cuk­la­rı­na ka­vuş­mak istediği sırada teh­dit edil­di­ği­ni ve evi­nin kun­dak­lan­dı­ğı­nı anlattı.

5 KEZ PKK KAMPINA GİTTİM

Bay­te­kin, 5 se­fer Irak'a git­ti­ği­ni an­cak ço­cuk­la­rıy­la gö­rüş­tü­rül­me­di­ği­ni an­lat­tı. Ken­disi­ni ara­yan PKK’­lı­la­rın, ‘Gel ço­cu­ğu­nu al' de­di­ği­ni ak­ta­ran ba­ba, “Git­ti­ğim­de kı­zım has­tay­dı onu  ge­tir­dim. He­pa­tit C vi­rü­sü tes­pit edil­di.Kar­de­şi­nin has­ta­lı­ğı­nı an­la­tın­ca diğer çocuğumu da ver­di­ler. On­da da ai­le­min tamamında da he­pa­tit C çık­tı” diye konuştu.

DÖNMEK İSTEDİM İZİN VERMEDİ

Ço­cuk­lar­ından 7'si Van’a sevk edilen baba eşi ve di­ğer 2 ço­cu­ğuyla Si­irt'te te­da­vi edi­le­cek.Dağ­da ra­hat­sız­lan­dığın söyleyen 13 ya­şın­da­ki R.B, sağ­lık kon­tro­lü­nden son­ra 3 ay kamp­ta yat­tı­ğı­nı, eve dön­mek is­te­di­ği­ni an­cak izin ve­ril­me­di­ği­ni anlattı. R.B, “İ­yi­leş­mek ve es­ki­si gi­bi ai­le­min bir­li­ği­ni görmek is­ti­yo­rum" de­di.İl­ko­kul 3. sı­nıf­tay­ken da­ğa gö­tü­rül­dü­ğü­nü ifa­de eden kız ço­cu­ğu R.B. de dağ­day­ken te­da­vi ol­ma­sı­na izin ve­ril­me­di­ği­ni söy­le­di.
<< Önceki Haber 10 yaşında dağa kaçırılan çocuktan tüyler ürperten ifade Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER