15 sene önceki o konuşmanın arkasında da Kılıç vardı

Haşim Kılıç’ın dün gündeme damga vuran sözleri, akıllara 15 yıl önceki ''Demokrasi notası'' başlığıyla manşetlere taşınan o konuşmayı getirdi.

Haşim Kılıç'tan manifesto gibi açıklama!

Haşim Kılıç'ın dünkü sözleri, akıllara Ahmet Necdet Sezer’in Köşk’e çıkmadan önce 1999 yılında AYM Başkanı olarak yaptığı ve konuşmayı getirdi. “Demokrasi notası” başlığıyla o günlerde manşetlere taşınan ve büyük övgü alan konuşma, Kılıç’la birlikte hazırlanmıştı
 
Haşim Kılıç’ın konuşması akıllara Gül’den önceki Cumhurbaşkanı Sezer’le ilgili süreci getirdi. 1999 yılı 25 Nisan’ında AYM Başkanı Ahmet Necdet Sezer’di. Sezer’in o kuruluş yıldönümü konuşması da Kılıç’ın konuşması gibi etkili bulunmuş “demokrasi notası” manşetleriyle haberleştirilmişti. Sezer’in konuşma metninin hazırlanmasında o dönem AYM’de başkanvekili olan Kılıç’ın katkısının büyük olduğu da hep konuşulmuştu. Sezer, bu konuşmasının sağladığı etki sonucu TBMM tarafından aday gösterilmiş ve cumhurbaşkanı seçilmişti. Ancak Kılıç, dünkü tören sonrası verdiği kokteylde, Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağı sorusuna şu karşılığı verdi: “Ben şu anda Anayasa Mahkemesi başkanıyım ve bu görevimi sürdürüyorum. Bunun dışında dışarıda olandan bitenden ne haberimiz ne bir yönlendirmemiz ne de bir bilgimiz var.”

1999'DAKİ KONUŞMADA NE DENMİŞTİ?

A. Necdet Sezer'in kamuoyu tarafından tanınmasını sağlayan konuşma 1999'da Anayasa Mahkemesi'nin 37. kuruluş yıldönümünde yaptığı 'demokrasi vurgulu' sözleriydi. Gazeteler, ertesi gün bu konuşmayı 'Demokrasi notası' başlığıyla verdi. Sezer, insan hakları ve özgürlüklerin en geniş şekilde hayata geçirilmesini savunuyor, idari kararların, hatta Yüksek Askerî Şûra kararlarının yargı denetimine alınmasını istiyordu. Bu çıkış, Sezer'e Çankaya Köşkü'nün yolunu açtı. Yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada da, "Polis devletini çağrıştıran yapı ve uygulamaları terk etmeden çağdaş toplumun gereksinimlerini karşılayamayız. İnsanlarımızın duygularını, inançlarını ve emeğini sömürtmemek öncelikli görevimizdir." diyordu.
<< Önceki Haber 15 sene önceki o konuşmanın arkasında da Kılıç vardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER