30 ülke Gazze'nin yeniden imarı için toplandı

İsrail'in yerle bir ettiği Gazze'nin yeniden imarı için Mısır'da düzenlenen konferansa Filistin ve 30 ülkenin temsilcileri katılırken Türkiye davet edilmedi.

30 ülke Gazze'nin yeniden imarı için toplandı

İsrail'in yerle bir ettiği Gazze'nin yeniden imarı için Mısır'da düzenlenen konferansa Filistin ve 30 ülkenin temsilcileri katılırken Türkiye davet edilmedi.

İsrail saldırıları sonucunda yerle bir olan Gazze'nin yeniden imarı için Mısır'da konferans düzenleniyor. Mısır ve Norveç'in ortaklaşa düzenlediği konferansın açılışını Mısır'ın Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi yaptı. 
 
Gazze'nin yeniden imarı için düzenlenen konferansa Filistin tarafından Devlet Başkanı Mahmed Abbas, Başbakan Rami El Hamdallah, Dışişleri Bakanı Riyad el Malini ve bazı bakanlar katıldı.
 
Öte yandan konferansa BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra Japonya, Fransa, İtalya, Ürdün, Katar başta olmak üzere 30 ülkenin dışişleri bakanları katıldı.
 
GAZZE'NİN YENİ İMARI PROJESİNDE TÜRKİYE YOK
 
İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

GAZZE'NİN YENİDEN İMARI İÇİN 212 MİLYON DOLAR ACİL YARDIM YAPACAK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise ülkesinin Gazze'nin yeniden imarı için yaklaşık 212 milyon dolar acil yardım yapacağını belirtti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Uluslararası Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı'nın ikinci oturumunda konuşan Kerry, "Gazze Şeridi'nin yeniden imarı için uluslararası toplumun gösterdiği çabanın bir parçası olarak, ABD Filistin'e yaklaşık 212 milyon dolar acil yardım yapacak" dedi.

Gazze halkının, "yarın veya gelecek hafta değil şu anda yardıma ihtiyaçları olduğunu" kaydeden Kerry, Gazze'deki insani dramın çok büyük olduğuna değinerek, uluslararası toplumu yardıma çağırdı.

Gazze Şeridi'ne yapılan bağışların bölge barışı ve istikrarına katkıda bulunmasını temenni eden Kerry, barışın kalıcı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Kerry, Gazze Şeridi'nde enkazın arasında oynayan çocukları görmenin çok etkileyici olduğunu söyledi.

"GAZZE'NİN İMARININ BAŞARILI OLMASI SAĞLAM BİR SİYASİ ZEMİNİN OLUŞMASINA BAĞLI"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun da yeniden imar için başlattıkları girişimin değerinin 2,1 milyar dolar olduğunu belirterek, "Gazze'nin imarının başarılı olması sağlam bir siyasi zeminin oluşmasına bağlı" dedi.

Ban, "BM'nin Gazze'ye destek planı çerçevesinde başlattığı girişimin değeri 2,1 milyar dolar. Bu girişim cömert destekleri hak ediyor" diye konuştu.

İsrail ve Filistin arasında barış ortamının sağlanmasına dikkati çeken Ban şu ifadeleri kullandı:

"Mesajım gayet net. Ortak anlayış ve barış ortamına giden yolu güçlendirmek, insan haklarına saygı duymak. Tüm bunlar da çatışmalı tarafların, insan haklarıyla ilgili uluslararası kanunları ihlal etmemesiyle mümkündür. 

Kahire'de taraflar arasında yapılacak dolaylı görüşmeleri hatırlatan Ban, bu görüşmeleri gerçek bir fırsata çevirme ve ateşkesi kalıcı hale getirme çağrısında bulunarak, her iki tarafın da "tek taraflı" davranmaktan kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

AJANSLAR


<< Önceki Haber 30 ülke Gazze'nin yeniden imarı için toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER