95 yıl sonra bit pazarında bulundu!

"Pazarda görünce kalbim adeta yerinden oynadı."

95 yıl sonra bit pazarında bulundu!

Yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, Selanik’teki bir bit pazarında rastladığı tarihi hançeri müzesine kazandırdı.

Uslu bir süre önce ziyaret için Yunanistan’ın Selanik kentine gittiğini, buradaki bir bit pazarını ziyaret ettiği sırada tezgahta bulunan tarihi hançerin dikkatini çektiğini söyledi. Yaptığı incelemede hançerin Çanakkale Savaşları ile bağlantısını fark ettiğini anlatan Uslu, ”Hançeri pazarda görünce kalbim adeta yerinden oynadı” dedi. 

Enver Paşa’nın Çanakkale Savaşları’nda yararlılık gösteren subaylara hediye etmek için özel olarak hazırlattığı hançerin, Topkapı Sarayı’nda bulunan ve padişahların kullandığı hançerlerden esinlenerek yapıldığını anlatan Uslu, tarihi malzemenin bir yüzünde numarası, padişah tuğrası ile 1918 senesine ait olduğunu belirten rakam, diğer yüzünde ise Kelime-i Tevhid’in yazılı olduğunu belirtti.

Uslu, Enver Paşa’nın bunları subaylara dağıtmadaki amacının, onlara değer verdiğini göstermek ve motive etmek olduğunu ifade ederek, ”Bronz ve çelikten imal edilen hançerlerden yaklaşık 3 bin 500 adet yaptırılmış. Elimizdeki hançer 2896 sayılı. Kınında da yazılı olan aynı rakam, hançerin kime verildiğini gösteriyor. Bu konuda da tarihçilerimizden yardım isteyerek, hançerin hangi subayımıza verildiğini öğrenmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay ise hançerin üzerindeki yazılarla ilgili ise şu bilgileri verdi:

”Öncelikle bu tür hediyelerin bir de beratının olması gerekiyor. Hediyenin kime verildiğini, ancak bu berat ortaya çıkarsa bilebiliriz. Hançerin bir yüzünde 1918 tarihi yer alıyor. Sultan Mehmet Reşat’ın tuğrası ile verilen kişinin adının baş harfleri olan E ve H yazılı. Hançerin diğer tarafında ise Kelime-i Tevhid yazısı bulunuyor.” 

AA
<< Önceki Haber 95 yıl sonra bit pazarında bulundu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER