Ankara kulislerinde konuşulan yeni senaryo

Meclis, bakanlarla ilgili fezlekeler için Çarşamba günü toplanacak. CHP, MHP ve BDP ile AKP arasında “fezleke hesaplaşması” yaşanacak. Ancak muhalefet her duruma hazırlıklı

Ankara kulislerinde konuşulan yeni senaryo

TBMM, gergin bir oturuma daha hazırlanıyor. Taraf'ın haberine göre, fezleke gündemi ile Çarşamba günü olağanüstü toplanacak olan Meclis, partilerin taktik savaşlarına sahne olacak. İktidar ile muhalefetin, anayasa, yasa ve içtüzük hükümlerini farklı yorumlayan açıklamaları, gergin bir toplantının da habercisi. İlk defa muhalefet birlikte hareket edecek ve toplantı yeter sayısının üzerinde vekil sayısıyla Meclis Genel Kurulu’nu açacak.

Meclis Genel Kurulu’nun toplanacağı 19 Mart Çarşamba saat 15:00’de CHP, MHP, BDP’li vekiller ile bağımsız milletvekilleri salonda hazır bulunacak. Oturumu AKP’li Meclis Başkanvekili Sadık Yakut yönetecek. En az 184 vekilin hazır bulunduğu tespit edilince oturum başlayacak. AKP’li vekiller bu aşamadan sonra Genel Kurul salonuna girecek. İlk tartışma da yolsuzluk ve rüşvet soruşturması nedeniyle 4 eski bakan Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki fezlekelerle ilgili başkanlık tezkeresi okunurken yaşanacak. Bakanlarla ilgili suçlamalarının okunmaması durumunda muhalefet, buna itiraz edecek. Ardından yaşanması beklenen gerginlik konusu ise CHP’nin fezlekeler hakkında Meclis’te yapılan idari işlemlerle ilgili istediği genel görüşme.

MECLİS TV HANDİKABI

AKP’nin Meclis TV’nin de yayında olacağı oturum sırasında 4 eski bakan, Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, danışmanlar ve medya yöneticilerinin de içerisinde olacağı “bir yolsuzluk ve rüşvet” tartışmasını engellemeye çalışacağı belirtiliyor. Bu nedenle Genel Kurul salonundaki bakan sıralarının AKP tarafından boş bıraktırılarak genel görüşmenin önüne geçileceği ifade ediliyor.

Olağanüstü toplantı sırasında yaşanabilecekleri Taraf’a değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP, BDP ve bağımsız milletvekilleriyle görüştüklerini, toplantı yeter sayısı ile ilgili bir sıkıntının bulunmadığını aktararak, “200 civarında milletvekili Genel Kurul salonunda olur” dedi. Fezlekelerle ilgili bilginin okunmasının ardından CHP’nin genel görüşme talebinin görüşülmemesi için Bakanlar Kurulu sıralarının boş bırakılabileceği duyumlarına yönelik Hamzaçebi, şunları söyledi: “Genel görüşme için ‘hükümet olur’ diye bir şart yok. Hükümet oturmasa bile genel görüşme gerçekleştirilir. Genel görüşme yolunu tıkamak isterlerse Meclis içtüzüğüne aykırı davranmış olurlar.”

GEREKENİ YAPARIZ

Olağanüstü toplantıyı AKP’li Sadık Yakut’un yönetecek olmasının Genel Kurul’un işleyişinde etkili olup olmayacağı yönündeki soruya Hamzaçebi’nin yanıtı, “Onları o gün içtüzüğe uygun hareket etmeye çağırıyorum. Eğer zaman kazanmak isterlerse kaybettiğimiz zamanı içtüzüğün başka yollarını kullanarak kazanırız” oldu.

GİZLİLİK VEKİLİ BAĞLAR

Hamzaçebi, fezlekelerin milletvekilleri tarafından incelenmesine “soruşturmanın gizliliği” gerekçesiyle izin verilmeyecek olmasına da tepki göstererek, bunun Anayasa’nın 98. maddesine aykırı olduğunu ifade etti. Hamzaçebi, “Soruşturmanın gizliliği ilkesi vardır ancak bu ilke milletvekilini bağlar. Vekiller, bilgileri kamuoyuyla paylaşmazlar” dedi.
<< Önceki Haber Ankara kulislerinde konuşulan yeni senaryo Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER