Ankara'dan Gazze'ye büyük şok!

Kimse Yok Mu’nun yardım toplama yetkisinin elinden alınması sonrası 113 ülkeye yardımlar durma tehlikesiyle karşı karşıya. Derneğin Gazze için planladığı hastane, okul, ev yapım ve onarımı projeleri hayata geçirilemiyor.

Ankara'dan Gazze'ye büyük şok!

İs­ra­il sal­dı­rı­la­rın­da ev, okul ve has­ta­ne­le­ri yı­kı­lan Gaz­ze­li­ler, kış mev­si­mi­nin zor­lu ko­şul­la­rıy­la da kar­şı­laş­ma­ya baş­la­dı. Gaz­ze­’nin ye­ni­den ima­rı için geç­ti­ği­miz haf­ta­lar­da Ka­hi­re'de dü­zen­le­nen Gaz­ze'nin ye­ni­den ima­rı ko­nu­lu kon­fe­rans­ta ka­tı­lım­cı ül­ke­ler Gaz­ze­’ye 5,4 mil­yar do­lar yar­dım ta­ah­hü­dün­de bu­lun­du. An­cak ge­çen sü­re­de hiç­bir adım atıl­ma­dı. 8 yıl­dır Gaz­ze­’ye  dü­zen­li yar­dım­da bu­lu­nan Kim­se Yok Mu Der­ne­ği­’nin pro­je­le­ri de en­gel­len­di.

PRO­JE­LER ASKIDA KALDI

Kim­se Yok Mu’­nun Gaz­ze için ha­zır­la­dı­ğı pro­je­ler, der­ne­ğin he­sap­la­rı­na blo­ke ko­nul­du­ğu ve yar­dım fa­ali­yet­le­ri ya­sak­lan­dı­ğı için dur­du­rul­mak zo­run­da bı­ra­kıl­dı. Der­ne­ğin baş­ta has­ta­ne, okul, ev ya­pı­mı ve ona­rı­mı gi­bi bir­çok fa­ali­ye­ti pro­je aşa­ma­sın­da  kal­dı. Tür­ki­ye­’den ge­le­cek yar­dım­la­ra bel bağ­la­yan ih­ti­yaç sa­hip­le­ri mağ­dur edil­di.

YAPTIRIMLAR HUKUKSUZ

Gaz­ze'ye 2006 yı­lın­dan be­ri ara­lık­sız yar­dım et­tik­le­ri­ni be­lir­ten Kim­se Yok Mu Yurt Dı­şı Yar­dım­lar Ko­or­di­na­tö­rü Yu­suf Yıl­dı­rım, Fi­lis­tin ve Gaz­ze için çok önem­li pro­je­le­rin en­gel­len­di­ği­ne dik­kat çek­ti. İs­ra­il or­du­su­nun bom­ba­la­rıy­la bü­yük yı­kım ge­çi­ren Gaz­ze­’de, ih­ti­yaç sa­hip­le­ri için ev, okul, has­ta­ne ve çe­şit­li ka­lem­ler­de yar­dım için ça­lış­ma­lar yap­tık­la­rı­nı be­lir­ten Yıl­dı­rım, an­cak der­ne­ğe yö­ne­lik hu­kuk­suz yap­tı­rım­lar ne­de­niy­le bu fa­ali­yet­le­rin en­gel­len­di­ği­ni be­lirt­ti.  

Yıl­dı­rım, “Çok önem­li pro­je­le­ri ha­ya­ta ge­çir­me­yi plan­lı­yor­duk. Ça­lış­ma­la­rı­mı­zı ve ha­zır­lık­la­rı­mı­zı yap­mış­tık. An­cak ya­şa­dı­ğı­mız sü­reç ne­de­niy­le pro­je­le­ri don­dur­mak zo­run­da kal­dık. Ora­da­ki ih­ti­yaç sa­hip­le­ri­ni gö­re­rek, bi­le­rek el­le­ri kol­la­rı bağ­lı kal­mak çok acı bir du­ru­m” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Filistin’de engellenen 9 proje

1- Fi­lis­tin Ra­mal­lah Ye­tim Oku­lu ve Yur­du: Ra­mal­la­h’­ta ön­gö­rüş­me­si ya­pı­lan 500 öğ­ren­ci ka­pa­si­te­li okul ve yur­t.

2- Has­ta­ne: El Ha­lil şeh­rin­de, be­le­di­ye­nin ya­pı­mı­nı ta­lep et­miş ol­du­ğu has­ta­ne pro­je­si. Uz­man­la­rın de­ğer­len­dir­me­si­ne gö­re has­ta­ne ye­ni­den ya­pı­la­cak ya da çev­re has­ta­ne­le­rin ek­sik­lik­le­ri­ni     gi­de­re­cek pro­je.

3- El Ha­lil Dev­let Has­ta­ne­si­’ne 2 adet di­ya­liz ma­ki­ne­si. Has­ta­lar, di­ya­liz te­da­vi­si için her se­fe­rin­de İs­ra­il’den izin alı­na­rak     Ku­dü­s’­e 80 ki­lo­met­re yol gidiyor.

4- Bet­la­hi­m Hı­dır bel­de­sin­de­ki özür­lü ço­cuk­la­ra ve re­ha­bi­li­tas­yon ce­mi­ye­ti­ne ay­ni ve nak­di yar­dım.

5- Ömür bo­yu hap­se mah­kum ki­şi­le­rin ai­le­le­ri­ne yar­dım­lar.

6- Ku­düs Tur­da­ki­ka Oku­lu­’na tek­no­lo­jik alt­ya­pı des­tek pro­je­si.

7- Ha­zır­lık ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­nan dev­let okul­la­rı ve üni­ver­si­te­le­rin ta­mi­rat, ta­di­lat ve tef­ri­şat­la­rı.

8- Gaz­ze­’deki der­nek­ ve be­le­di­ye­ler­le bom­ba­la­ma­lar­dan za­rar gör­müş 500 evin ta­mi­rat ve tef­ri­şat­ı.

9- Dul, ye­tim ve ök­süz ço­cuk­lar için mes­lek edin­dir­me kurs­u.

İzin bekleyen kampanyalar

Va­li­lik­ten izin al­ma­dan ya­rım top­la­ma yet­ki­si de elin­den alı­nan der­ne­ğin ye­ni yar­dım ça­lış­ma­sı için va­li­li­ğe baş­vur­du­ğu izin di­lek­çe­si­nin üze­rin­den bir ay geç­me­si­ne rağ­men he­nüz dö­nüş ya­pıl­ma­mış ol­ma­sı dik­kat çek­ti. 10 Ekim ta­ri­hin­den be­ri baş­vu­ru ya­pıl­ma­sı­na rağ­men izin ve­ril­me­yen pro­je­ler ise şöy­le:

Ye­tim ve ye­tim­ha­ne kam­pan­ya­la­rı.


Su ku­yu­la­rı­nın ba­kı­mı.

Bin­ler­ce in­sa­nın ame­li­yat ol­mak için sı­ra bek­le­di­ği ka­ta­rakt ve sağ­lık hiz­met­le­riy­le ala­ka­lı baş­vu­ru.

Su­ri­ye­li, Türk­men ve Irak­lı mül­te­ci­le­re ya­pı­la­cak gı­da ve gi­yim yar­dı­mı kam­pan­ya­sı.

Fi­lis­tin, Gaz­ze yar­dım­la­rı kam­pan­ya­sı.

Ka­yıt­lı 320 bin Türk va­tan­da­şı­na ya­pı­la­cak yar­dım.

Acil afet yar­dım kam­pan­ya­sı. As­ya Acil Kur­tar­ma eki­bi­nin ola­sı acil du­ru­mu için izin hak­kı.

Ko­ba­ni olay­la­rın­da ya­kı­lan, yı­kı­lan okul­la­rın ta­mi­ri ve ya­pıl­ma­sı.

ÇOCUKLARIN SIĞINMA EViNi DE VURDU

Kim­se Yok Mu gö­nül­lü­le­ri ta­ra­fın­dan ge­çen yıl Hai­yan Ka­sır­ga­sı son­ra­sın­da ta­di­la­tı ya­pı­lan sı­ğın­ma evi de am­bar­go­dan na­si­bi­ni al­dı. Der­ne­ğin fa­ali­yet­le­ri­nin ya­sak­lan­ma­sı, ta­ciz ve te­ca­vü­ze uğ­ra­yan ço­cuk yaş­ta­ki kız ço­cuk­la­rı­nın ko­run­du­ğu sı­ğın­ma evi­nin fa­ali­yet­le­ri­ni dur­ma nok­ta­sı­na ge­tir­di. Or­ta­ya çı­kan çe­te­ler ta­ra­fın­dan çe­şit­li va­at­ler­le kan­dı­rı­lan ya da ka­çı­rı­la­rak fu­huş, or­gan ti­ca­re­ti, kö­le iş­çi­lik gi­bi amaç­lar için kul­la­nı­lan kim­se­siz ço­cuk­lar, ye­ni­den so­ka­ğa düş­me teh­li­ke­siy­le kar­şı kar­şı­ya bı­ra­kıl­dı.

BİLAL ŞAHİN - BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Ankara'dan Gazze'ye büyük şok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER