Batı bastırıyor, Türkiye Çin füzelerinden vazgeçebilir

Ankara’nın, NATO’nun tepkisine yol açan Çin’den füze savunma sistemi satın alma kararından vazgeçebileceği iddia edildi.

Batı bastırıyor, Türkiye Çin füzelerinden vazgeçebilir

  • Türk yetkili: Çin taahhütlerini yerine getirmiyor, vazgeçebiliriz
  • Çinli askeri yetkililer: Türkiye'nin argümanları inandırıcı değil, ABD ve NATO baskı yapıyor

İngiliz haber ajansı Reuters’a demeç veren bir Türk yetkili, Ankara’nın 26 Eylül’de CPMIEC firmasının ürettiği HQ-9 sisteminin ihraç türevi olan FD-2000’i füze savunma sistemi olarak seçmesine yönelik kararını değiştirebileceğini söyledi. Adı açıklanmayan yetkili, Çinli firmanın, 3.4 milyar dolarlık anlaşmanın şartlarını henüz yerine getirmemesi nedeniyle Türk tarafının kararından vazgeçebileceğini belirtti.

BATI TEPKİLİYDİ
 
Başta ABD olmak üzere NATO üyesi ülkeler, Türkiye’nin NATO’nun savunma sistemine Çin füzelerini dahil etme planına büyük tepki göstermişti. Amerikan Kongresi, tepki olarak Çin füze sistemlerinin NATO’nun savunma sistemlerine entegrasyonunu yasaklayan bir tasarıyı kabul etmişti. Türkiye’nin Çin’den vazgeçmesi halinde, ihalede ikinci en düşük teklifi veren İtalyan-Fransız konsorsiyumu Eurosam’a yönelebileceği yorumları yapılıyor.

ÇİNLİLER'DEN DE HABER VAR, ONLAR DA TEPKİLİ

Çin’de yayınlanan South China Morning Post gazetesinin verdiği habere göre ise Çinli askeri uzmanlar, Türkiye’nin hava savunma sisteminin oluşturulması sürecinde Çin şirketiyle işbirliğinden vazgeçileceği yönünde Türk yetkililerinden gelen açıklamaları sert bir şekilde eleştirdi. Gazete, Ankara’nın anlaşmadan vazgeçmek için gösterdiği argümanların inandırıcı olmadığını düşünen Çinli askeri uzmanların görüşlerini aktardı. Uzmanlar, Türkiye’nin bu adımının öngörüldüğünü ve ABD ile NATO baskısının bir sonucu olduğunu söyledi. 
<< Önceki Haber Batı bastırıyor, Türkiye Çin füzelerinden vazgeçebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER