Bıkmadan usanmadan arıyorlar, sakın ama sakın....

Dolandıcıların yeni oyunu: POS tefeciliği

Bıkmadan usanmadan arıyorlar, sakın ama sakın....

Samanyoluhaber.com'a pos tefecileriyle ilgili gelen çok sayıdaki şikayet mesajının ardından yaptığımız araştırmada bu konuda çok mağdur bulunduğunu öğrendik. Birçok şikayet sitesi de kendilerine bu yönde mesajların ulaştığını belirtirken sikayetvar.com sitesi, kendisine ulaşan mesajları bizim için derledi.

Vatandaşların hem Samanyoluhaber.com'a hem de  sikayetvar.com’a gönderdiği şikayetlere göre; kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşların mağduriyetlerini kullanarak resmen tefecilik yapan ve haksız gelir elde eden POS tefecileri, özellikle son günlerde cep telefonlarını mesaj yağmuruna tutarken internet sitelerine de açıktan ve korkmadan ilan dahi veriyor. sikayetvar.com uzmanları, sorumluluğu kart sahiplerine de yükleyerek POS tefeciliği konusunda hem işyeri hem de kart hamillerine ciddi ceza ve yaptırımlar uygulanabilecektir” diyor.
 
“Sahte Fatura Verenler/Alanlar ‘Kaçakçılık Suçu’ İşlemiş Sayılır”
 
KişilereKredi kartı borcunuz varsa hemen arayın. Tüm kart borçlarınızı 12 eşit taksit ile 3 ay erteleme kampanyasını kaçırmayın” sms’i ya da telefonu ile ulaşan kişiler kart borcunu ödeme güçlüğü çeken kart sahiplerini hedefliyorlar. Konuya ilişkin çok fazla şikayet aldıklarına dikkat çeken Şikayetvar uzmanları, “’POS Tefecileri’ olarak adlandırılan bu kişiler, BDDK’nın yaptığı tüm uyarılara rağmen kart sahiplerini sms yağmuruna tutarken bir de internette yayınladıkları reklam ve internet siteleri ile kart borcunu zor durumdaki kişilere kontör, buzdolabı, elektronik eşya satmış gibi gösterip kart sahiplerinin borcunu ödeyip aradan komisyon alıyorlar. Kart hamilinin kartına borcu kadar para yatırılıp, bu tutarın üzerine komisyon eklenerek genellikle taksitli veya peşin işlem yapılarak, borcu ötelenmektedir. İşyeri faaliyet konusu olarak daha ziyade, KDV’den muaf kontör, altın satışı veya işlem hacmi yüksek olan beyaz eşya, elektronik eşya satışı görülmektedir. Ödeme güçlüğü içindeki karta, işlem yapıldığı aynı günde ödeme yapılmaktadır.Yani, yüzde 15-20 faiz koyarak vatandaşı yine bankaya borçlandırıyor. Kesinlikle yasal değil. POS Tefeciliği konusunda hem işyeri hem de kart hamillerine ciddi ceza ve yaptırımlar uygulanabilecektir. Kredi kartı borcu ve nakit paraya ihtiyacı olanlara, komisyonla para veren ve bunu pos cihazıyla ‘mal satışı’ şeklinde göstererek, mal satmış gibi ‘sahte fatura’ verenler/alanlar ‘kaçakçılık suçu’ işlemiş sayılıyorlar. Bunun yaptırımı da Vergi Usul Kanunu’nun 359/b maddesine göre ‘üç yıldan beş yıla kadar hapis’ cezası. Ek olarak ‘tefecilik’ boyutu da var. Türk Ceza Kanunu’nun 241. maddesine göre, bunun yaptırımı da ‘2 yıldan 5 yıla kadar hapis’ cezasıdır.
 
Vatandaşlar Tefecilerin Mesajlarından Şikayetçi!
 
POS tefecilerinden şikayetçi olan vatandaşların şikayetleri ise www.sikayetvar.com’a şöyle yansıdı:
 
“’Kredi kartı borcunuz varsa hemen arayın. Tüm kart borçlarınızı 12 eşit taksit ile 4 ay erteleme kampanyasını kaçırmayın’diyen kişilerden sürekli aynı reklam mesajını alıyorum. Hiçbir şekilde numaramı verdiğim hiçbir firmaya reklam izni vermedim. Bu sebeple gönderilen reklam mesajları yasal değildir!”
 ***
“Kredi kartınızı ödeyelim sms’leri aynı firma tarafından 11:21 ve 11:27 de atılıyor. Daha öncede defalarca rahatsız olduğumu belirttim. Her gün sürekli sms geliyor. Bıktık artık”
  ***
“Kendilerine herhangi bir telefon numarası vermememe rağmen illegal yöntemlerle topladıkları numarama ‘Kredi kartı borcunuz varsa biz ödeyelim’ diye sürekli rahatsız edici mesajlar atıyorlar. Kendilerine ulaşıp rahatsızlığımı beyan ettiğimde abartıp daha fazla mesaj göndermeye başladılar.”

<< Önceki Haber Bıkmadan usanmadan arıyorlar, sakın ama sakın.... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER