Çok tartışılmıştı, AKP'den 5 aydır ses yok!

MİT’i denetlemek için kurulması planlanan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, 5 aydır AKP’nin üye bildirmemesi sonucu kurulamadı.

Çok tartışılmıştı, AKP'den 5 aydır ses yok!

MİT’in görevlerini yeniden belirleyen yasa Nisan ayında TBMM’den geçti. AKP Hükümeti yasayı getirirken MİT’in şeffaflaşması adına TBMM bünyesinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulmasını önerdi. Üye sayısı 17 olarak belirlenen ve partilerin milletvekili sayısına göre üye vermesi planlanan komisyon 5 aydır AKP’nin üye bildirmemesi sonucu kurulamıyor.

“Milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak, güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek, kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak, güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini, bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek” gibi görevler verilen komisyona CHP, MHP ve HDP üye bildirdi. Ancak 4 eski bakan hakkındaki kurulan soruşturma komisyonuna üye verme konusunda son ana kadar bekleyen AKP, MİT komisyonuna da isim vermedi. Muhalefet, “Hükümet MİT’in denetlenmesini istemiyor” diye tepki gösterdi.

BİR PARMAK BAL

MHP’nin komisyona verdiği Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, “AKP, “MİT’te ne olup bittiğinin farkına varılmasın istiyor. MİT’in AKP ve Erdoğan menfaatlerini korumaya yönelik hareket ettiğinden haberdar olunmasını istemiyor” dedi. Süleyman Korkmaz şöyle konuştu: “MİT kanunu çıkarılırken iktidarın elindeki en büyük gerekçe şuydu: Bütün çağdaş ülkelerde biraz da flu olan istihbarat alanının, milli iradenin tecelli ettiği parlamento tarafından denetlenmesi. Dolayısıyla kurumun şeffaflaştırılması gibi gerekçeler ileri sürüldü. Biz MİT kanununa muhalefet ederken bu komisyon önerisi geldi. MHP de diğer muhalefet partileri gibi komisyona isim bildirdi. Ancak AKP bir sonraki yasama yılına üye bildireceğini söyledi. Madem istihbaratın şeffaflaştırılması gerekçesi vardı o zaman niye bekleniyor. Burada maksadın MİT’i şeffaflaştırmak olmadığı, istedikleri maddelerin çıkarılabilmesi için muhalefetin ağzına bir parmak bal çalma şeklinde komisyonu da araya sıkıştırdıkları anlaşılıyor.”

GÜLER YILMAZ-TARAF
<< Önceki Haber Çok tartışılmıştı, AKP'den 5 aydır ses yok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER