Davutoğlu, Fidan'ın adaylığı üzerinden Erdoğan'a hangi mesajı gönderdi?

Samanyolu Haber TV Ankara muhabiri ve Samanyoluhaber.com yazarı Ahmet Doğan, AKP'de eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili adaylığı süreciyle başlayan ikilemi ve son kulis bilgilerini kaleme aldı.

Davutoğlu, Fidan'ın adaylığı üzerinden Erdoğan'a hangi mesajı gönderdi?

Ahmet Doğan, Başbakan Davutoğlu'nun Fidan'ın adaylığı üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mesaj yolladığını belirterek "Davutoğlu’nun Fidan resti, Erdoğan’a “Partide artık lider benim” mesajı oldu ifadelerini kullandı. Ahmet Doğan, ayrıca Davutoğlu'nun Fidan'ın adaylığında ısrarcı olduğunu söyleyerek "Hakan Fidan milletvekili olursa Erdoğan'ın partideki “tek lider imajı” ilk çiziğini yiyecek" dedi


İŞTE AHMET DOĞAN'IN O YAZISI

Erdoğan-Davutoğlu savaşı başladı

Ankara bu haftaya AKP içindeki Hakan Fidan krizini tartışarak giriyor. Fidan’ın istifası da ardından gelen açıklamalar da tam sürpriz oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fidan’ın milletvekilliğine karşı çıkması, Saray ile hükümet arasında soğuk rüzgarların estiğini bir kez daha ortaya koydu.

Başbakan Davutoğlu, muhalefetin uzun süredir kendisine yönelttiği “İradesiz Başbakan” eleştirilerine Hakan Fidan üzerinden cevap verdi. “Erdoğan izin vermese de, ben MİT müsteşarını bile milletvekili yaparım” cevabıydı bu.

Erdoğan açıklama yapana kadar Hakan Fidan’ın milletvekilliğini, Saray’ın da istediği tahmin ediliyordu. Ama Cumhurbaşkanı “Karşıyım” deyince herkes ters köşe oldu. 

Erdoğan’ın bu sert çıkışının sebebine dair farklı rivayetler dolaşıyor Ankara kulislerinde. 

Öncelikle Hakan Fidan milletvekili olursa –ki Davutoğlu bunu gerçekleştirmek için elinden geleni yapacak gibi- Erdoğan’ın partideki “tek lider imajı” ilk çiziğini yiyecek. 

Çünkü Davutoğlu’nun Fidan resti, Erdoğan’a “Partide artık lider benim” mesajı oldu. “Başbakan ve Genel Başkan bensem aday listesini de ben yaparım” çıkışıyla yüklü zarf, Saray’a çoktan ulaştı bile.

İkincisi; Eğer Fidan milletvekili seçilirse önce Dışişleri Bakanı, sonra da Başbakan olacağını Ankara’da bilmeyen yok. 

“Fidan Başbakan koltuğuna oturursa Davutoğlu da Cumhurbaşkanı olmak için Saray’ın kapılarını zorlayacak” deniliyor kulislerde…

Bu da “Başkanlık” hayali kuran Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığından bile olacağı anlamına geliyor. Davutoğlu’nun uzun vadeli bu planını gören Erdoğan’ın, Hakan Fidan’ın milletvekilliğine bu yüzden de karşı çıkmış olabileceği konuşuluyor.

Bir sonraki seçimde Cumhurbaşkanı olamayacak Erdoğan ve ailesinin, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla yeniden yüz yüze gelme ihtimali de Saray’ı tedirgin ediyor.

Saray’ın bir sonraki Başbakan adayının Binali Yıldırım olduğu da işin içine katılınca, Davutoğlu’nun Erdoğan’ın uzun vadeli planlarını ne denli sarstığı daha net anlaşılıyor.

Erdoğan’ın bundan sonra Davutoğlu’na güveneceğini söylemek için çok hayalperest olmak lazım…

AKP milletvekillerinin ise kafası son derece karışık. Hakan Fidan’ın milletvekili adaylığı, hükümet içindeki “Erdoğan mı, Davutoğlu mu?” tartışmasını yeniden su yüzüne çıkardı. 

Şamil Tayyar’ın Fidan’ı desteklediği twitter mesajlarını alelacele silmesi, AKP içindeki o ayrışmanın en net göstergesi oldu.

Ama AKP milletvekillerinin Fidan’a sert çıkacağını bekleyenler yanılacaktır. Çünkü Erdoğan’ın kara kutusu olan eski MiT müsteşarına yöneltecekleri eleştirilerin ters tepeceğinden korkarlar.

Cumhurbaşkanı’nın Fidan’ın istifasına alt perdeden tepki göstermesinin sebebi de bu olabilir.

Aslında Fidan’ın milletvekili adaylığıyla Davutoğlu, AKP içindeki Erdoğancılara da açık mesaj gönderdi. Yüce Divan oylamasında verilen 50 fireden sonra Davutoğlu’nun en somut çıkışıydı bu.
 
Başbakan’ın kendini ispatlayacağı bu tür mesajların devamı gelecektir. Davutoğlu’nun Fidan konusunda atacağı geri adım, Saray’ın vesayetinde olduğunu kendi eliyle ispatlamak olacaktır.

Özetle, AKP zorlu bir sürece girdi. 

Yolsuzluk ve rüşvet konusunda kendi milletvekilleri arasında bile birlik sağlayamayan, Saray’la Başbakanlık arasında iki ayrı kutba ayrılan AKP; seçimde muhalefetle değil kendisiyle çarpışacak. 

Yani “Bir varmış bir yokmuş; AKP diye bir iktidar partisi varmış” denilecek günler, pek yakın…

<< Önceki Haber Davutoğlu, Fidan'ın adaylığı üzerinden Erdoğan'a... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER