Eğitime büyük darbe

Eğitimle ilgili hazırlanan kanun taslağında özel öğretim başta olmak üzere bütün eğitim sistemine darbe vuruluyor

Eğitime büyük darbe

  • 40 bin yöneticinin görevi sona erecek. Bakanlık, tecrübeli yöneticilerini kaybedecek
  • Öğretmenlerin dershaneden Milli Eğitim'e geçmesinde 6 yıl çalışmış olma şartı aranacak
  • Bu düzenlemeyle eğitim sisteminin tamamen denetimsiz hale geleceği belirtiliyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığında bir ekibin hazırladığı öne sürülen kanun taslağı, özel öğretim başta olmak üzere bütün eğitim sistemine darbe vuracak kritik değişiklikler öngörüyor.

 Bir torba yasaya eklenerek oldubittiyle Meclis’in gündemine getirilmesi planlanan taslağa göre, dershaneler ve bütün etüt merkezleri 2013-2014 eğitim-öğretim yılı bitiminde kapatılacak. Karara uymayanlara 500 bin liradan başlayan astronomik cezalar verilecek. 

Taslak, bakanlığın daha önce, Dershaneler MEB’e bağlı olmadan eğitimi sürdürecek’  şeklindeki açıklamalarını da yalanlıyor. Taslak yasalaştığında ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına yönelik,  evlerdeki özel dersler de dâhil, hiçbir özel kurs verilemeyecek. Önemli değişikliklerden biri de MEB’in kalbi olarak bilinen Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) yetkilerinin feshi. Eğitim bilimciler ve akademisyenlerden oluşan TTK’nın, bütün karar verme ve denetleme yetkileri elinden alınıyor, kurul ‘bilimsel danışma ve inceleme organı’na dönüştürülüyor. Bu düzenlemeyle eğitim sisteminin tamamen denetimsiz hale geleceği belirtiliyor.

Dershaneler, etüt merkezleri ve tüm kursların kapatılmasını öngören taslağın bu haliyle yasalaşması durumunda, 40 bin yöneticinin görevi sona erecek. Bakanlık, tecrübeli yöneticilerini kaybedecek. Okullardaki eğitim eksiklikleri takviye ders ve kurslarla telafi edilemeyecek. Özellikle doğu illerindeki öğrencilerin daha iyi lise ve üniversitelerde okuma imkanı da ortadan kalkacak. En önemli tehlikelerden birisi de siyasallaşma. 

Kanun tasarısı yasalaşırsa, tasfiyeler yasa ile yapılacağı için, görevden alınanlar dava açamayacak. 
Ataması yapılmış aday öğretmenler de yasayla birlikte zor günler geçirecek. Çünkü aday öğretmenler, bir yıl çalıştıktan sonra yazılı ve sözlü sınava tabii tutulacak sınavda iki kez başarılı olamayanlar hem öğretmen olamayacak hem de memuriyetle ilişkisi kesilecek. 

Diğer yandan hükümet dönüşüm için dershanecilere verdiği sözlerden geri adım attı. Hükümet özel okula dönüşenlere boş sıralar için maddi yardım sözü vermişti. Ancak yardım sözü tasarıdan çıkarıldı. 

Öğretmenlerin dershaneden Milli Eğitim'e geçmesi ise bir hayli zor olacak. Çünkü Bakanlığa geçmek için 6 yıl çalışmış olma şartı aranacak. Şartları uyanlar sözlü sınavdan geçirilecek. Dershanede çalıştığı süre için kazandığı kıdem tazminatları ise yanacak.   


<< Önceki Haber Eğitime büyük darbe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER