Ermenek'te ihmaller bir bir ortaya çıkıyor

Yeni ve eski galeriler arası en az 50 metre olması gerekirken bu mesafe 5 metreye kadar inmiş.

Ermenek'te ihmaller bir bir ortaya çıkıyor

Ermenek’te eski maden galerileri ile felaketin yaşandığı Has Şekerler maden ocağı arasında en az 50 metre olması gerekirken bu mesafenin 5 metreye kadar indiği ortaya çıktı. Böylece maden sahibinin iddia ettiği gibi ‘doğal afet’ değil, kâr hırsıyla yapılan kömür üretiminin felakete yol açtığı belirlendi.

Zaman'ın haberine göre, Ermenek’teki maden ocağında 18 işçinin mahsur kaldığı maden felaketinin sebebi ortaya çıktı. Maden mühendislerinin verdiği bilgiye göre maden galerileri arasındaki mesafenin en az 50 metre olması gerekiyor. Maden felaketinin yaşandığı Has Şekerler Maden Ocağı’nın bitişiğindeki eski maden ocağına 5 metreye kadar yaklaştığını dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı.

'GALERİLER ARASI 6-7 METRE'

Bakan Yıldız, bölgedeki eski maden galerileri ile işçilerin çalıştığı galerinin 6-7 metre, yani olması gerekenden çok daha yakın seviyeye ulaştığını ve bunun sonucunda da eski galeride biriken suyun patlayarak facianın meydana geldiğini söyledi. Maden mühendisleri ise bu mesafenin en az 50 metre olması gerektiğini ve bundan daha yakın olmasının su baskını riskini artırdığını açıkladı. Bölgedeki eski maden ocakları ile Has Şekerler Maden Ocağı’nın haritalarının karşılaştırıldığını anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Maden galerilerinin bir noktada 6-7 metre kadar yaklaştıklarını gördük. Bu hiçbir madencinin kabul edebileceği bir durum değildir.” diyerek sorumlulardan hesap sorulacağını ifade etti.

'KUSUR KİMİNSE HESAP VERECEK'

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) 2’nci yıldönüm resepsiyonuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Burada Ermenek’teki son durum hakkında bilgi de veren Yıldız, madende de taşan derenin 325’inci metresine gelinmiş olunduğunu anlattı. İlerlenen her metrede işçilerden biriyle karşılaşılabileceğini aktaran Yıldız, suyun işçileri madenin herhangi bir yerine taşımış olabileceğini ifade etti. Madendeki kaza ile ilgili adli çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Yıldız, “Kusur kimden kaynaklanıyor olursa olsun hesap verecek. Bunun kamu veya özel sektör ayrımı olmaz.” dedi.

Sektörün bulunduğu noktadan daha iyi bir noktaya getirilmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, Soma’dan bu yana 94 tane kömür ocağının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı teftiş ve denetimlerde kapatıldığını söyledi. Eksikliklerini gidermeyen ocakların açılmadığını ileri süren Yıldız, iş sağlığı ve hayatı ile alakalı güvenilir bir çalışma ortamının oluşması için birçok açıdan bu konunun üzerinde durduklarını ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün (çarşamba) konuyla ilgili ayrıntıları paylaşacağını ifade etti.
<< Önceki Haber Ermenek'te ihmaller bir bir ortaya çıkıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER