Polis tasfiyesinde dikkat çeken detay

Hükümetin, Emniyet Teşkilatı’nda yapmak istediği tasfiye çalışmasının, 28 Şubat döneminde de uygulanmak istendiği ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu’nda onaylanan tasarı Anayasa Mahkemesi'nden dönmüştü.

Polis tasfiyesinde dikkat çeken detay

AK Parti Hükümeti'nin "Emniyet Piramidi"ni gerekçe göstererek binlerce polisi emekliliğe sevk etmeyi amaçladığı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nda yapmayı planladığı değişikliğin, 28 Şubat döneminde de yapıldığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı'nın, Emniyet Teşkilatı'nı baştan sonra revize etmeyi planladığı gerekçeler ile 28 Şubat’taki düzenlemenin gerekçe ve yöntemlerin aynı olması dikkat çekti.

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın talimatıyla, hazırlanan tasarıda bakan, emniyet genel müdürü, il valisi ve il emniyet müdürü, emirleri altındaki polislere "kınama ve aylık kesim cezası"nı resen verebilecek. 28 Şubat döneminde Emniyet Teşkilatı’ndaki yığılmalar gerekçe gösterilerek Aralık 1999’da hazırlanan kanun tasarısıyla aktif görevde olmayan 1. sınıf müdürlerin 47 yaşından itibaren erken emekliliğe sevk edilmesi teklif edilmişti.

YENİ TASARI NE GETİRİYOR?

Daha önce yaş haddine göre işleyen emeklilikte artık bu şart aranmayacak.

Emeklilik emniyetin en üst rütbesi olan 1. sınıf emniyet müdürlüğünden 4. sınıf emniyet müdürlüğüne kadar inecek.

Terfi edemeyen 2., 3. ve hatta 37 yaşında emniyet amirliğinden 4. sınıf emniyet müdürlüğüne geçmiş polis bile emekliye sevk edilebilecek.

Emeklilik formülü Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun teklifi ve bakan onayına göre işleyecek.

Yeni piramide göre 1. sınıf emniyet müdürlüğü sayısı 646 kişilik kadroyla sınırlandırılacak.

28 ŞUBAT’TA ÇIKAN KANUN

Yaş haddine göre işleyen emeklilik sisteminde yaş haddi uygulaması kaldırıldı. Yaş haddi uygulanmayacak, 47 yaşından sonra görev almayan 1. sınıf müdürler emekliliğe sevk edilecek.

1. ve 2. sınıf emniyet müdürlerinin sayısı kanunla sabitleştirilecek. Emekliliğe sevk edilenler Emniyet Hizmetleri Sınıfı’na dahil edilmeyecek.

1. sınıf emniyet müdürleri için yaş şartı aranmaksızın Yüksek Kurul önerisiyle ve İçişleri Bakanı’nın onayıyla emekliliğe sevk edilebilecek.

Somut şüpheyle emeklilik

1999’da Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan kanun tasarısına göre; herhangi bir soruşturmada adı geçen polisler hakkında elde somut veriler ve disiplin kararı olmasa dahi oluşan kanaatten dolayı emniyet teşkilatıyla ilişkisinin kesilmesi kararı alınmıştı.

Yasa AYM’den dönmüştü

28 Şubat döneminde hazırlanan Emniyet Teşkilatı Değişiklik Yasası dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sunulmuş ve Sezer tarafından onaylanmıştı. Düzenlemeyle ilgili dönemin ana muhalefet partisi FP adına Recai Kutan tarafından iptal davası açılmıştı. Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) giden yasa, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmişti.   

Bugün
<< Önceki Haber Polis tasfiyesinde dikkat çeken detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER