Gıda sahtekarları neler yapıyor neler!

Market raflarından süt ve süt ürünlerini alırken mutlaka son kullanma tarihinin eksiksiz yazıldığını kontrol edin.

Gıda sahtekarları neler yapıyor neler!

Bazı marketler süt ve süt ürünlerinin gün ve yıl bilgisini okunur durumda bırakırken ay bilgisini silerek raflarda satışa sunuyor. Tüketicilere son kullanma tarihi geçmiş ürünler yediriliyor.
 
Şikayetvar.com'un haberine göre Ankara’dan bir marketten peynir satın alan Fazıl E. ürünün marketten eve getirdiğinde marketlerin tüketicilere oynadığı büyük bir oyunu ortaya çıkardı. Şikayetçi yaşadığı olayı şöyle aktardı:
 
“Ay Bilgisini Silip Raflara Koymuşlar”
 
“Bir marketten satın almış olduğum peynirin son kullanma ve üretim tarihinin  gün ve yıl bilgisi okunur durumda iken ay bilgisini silip raflarda satışa sunmuşlar. Bende farkında olmadan aldım eve geldim. Peynir sulanmış ve ekşimiş çıktı. Markete ürünü iade etmede de büyük sıkıntılar yaşadım.”
 
Tarihleri Kolonya İle Sildik”
 
Daha önce bir market çalışanı süt ve süt ürünlerinin son kullanma tarihlerini kolonya ile sildiklerini itiraf etti.  Market çalışanı: “Aldığınız gıdaların üzerindeki tarihlere dikkat edin kolonya ile silinmiş olabilir. Marketlerde etten yoğurda tüm gıdaların kalan ürünleri sayılarak yazılıyor. Satılmayan mağazada kalan bu ürünler marketin cirosundan düşüyor. Böylece market çalışanları çok fazla prim alamıyor. Bu da market için kazanç kaybı. Market sorumlusu ‘Yoğurtların tarihlerini kolonya ile silin. Kazancımız düşmesin’ diyerek ellerimize kolonyayı veriyor. Yoğurtların son kullanım tarihleri bittiğinde yoğurdun kapağındaki tarihler silinip tekrar raflara koyuluyor. Tarihsiz kalan bu ürünler marketin yoğun olduğu günlerde satılıyor. Hatta bazen tam silmeyip okunmaz hala de getirebiliyoruz. Tarih olsun yeter gibi. Tarihe bakmadan sepetine atan ve okuma yazası olmadığı için tarihe bakmadan son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın alanların sayısı hiç de az değil. Ürünlerin paketlerinde tarihi yoksa ya da tarihi tam okunmuyorsa sakın almayın” şeklinde uyarmıştı.
 
Süt Ve Süt Ürünleri Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
 
“Son kullanım tarihi soyut bir kavram değildir. Kesin ve somut bir kavramdır. Gıdaların o tarihten sonra bozulma süresi başlar. Raf ömrü geçen ürünler tüketilmemelidir” diyen Uzmanlar süt ve süt ürünleri alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladılar:

-Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir.

-Süt ürünleri satın alınırken, soğukta muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır.

-Ambalajında herhangi bir sızıntı veya başka bir hasar olmamalıdır.

-İmal tarihi ve son kullanma tarihine bakılarak satın alınmalı, son kullanma tarihi geçen ürün tüketilmemelidir.

-Birkaç gün içerisinde tüketilecek miktarda alınmalıdır.

-Süt ve süt ürünleri satın alındıktan sonra en kısa sürede buzdolabına konmalı ve orada muhafaza edilmelidir.

<< Önceki Haber Gıda sahtekarları neler yapıyor neler! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER