Hakim ve Savcılar adını koydu: Ödeşme Kararnamesi

HSYK’nın 888 kişilik kararnamesine tepki var. Kış kararnamesinin mazeret ve istekliler için geçerli olduğunu söyleyen yargı mensupları, kararname için, “Ödeşme kararnamesi” yorumunu yapıyor.

Hakim ve Savcılar adını koydu: Ödeşme Kararnamesi

12 Ekim’deki seçimden sonra yeni oluşturulan HSYK, adliye koridorlarında son 3 haftadır gündem olan atamalarını yaptı. HSYK, 888 adli ve idari hâkim ve savcının yerini değiştirdi. Kararnameyle, hükümetin desteklediği operasyonlara imza atan yargı mensupları yüksek makamlara atanırken, muhalif tutumlarıyla bilinen hâkim savcılar sürgün edildi. 

Taraf Gazetesi'nden Aysun Yazıcı'nın haberine göre Ocak ayının ortasında çıkan kararname, hâkim savcıların yazdığı adalet.org sitesinde tepki topladı. Yargı mensupları, kış kararnamesinin “mazeretliler” ve “istekliler” için geçerli olduğunu, kışın ortasında çıkan kararnamenin hâkim savcıları sürmek için bilinçli bir tercih olduğunu yazdı.

HSYK ADAYLARI DA SÜRÜLDÜ
Haziran ayında çıkacak yaz kararnamesine 4 ay kala açıklanan kararnameyle ilgili savcı Şeref Kaya, eşinin kanser hastalığının tedavisi devam ettiği ve HSYK’ya, “Beni Ankara dışına göndermeyin” dediği halde Van’a gönderildiğini yazdı. Uşak Adliyesi’nden hâkim B. A.’ da, 12 Ekim’deki HSYK seçimlerine aday olan ancak seçilemeyen isimlerin kararnameyle başka illere gönderildiği belirterek, “Bu atamalar, bu kurulun intikam kurulu olduğunu göstermektedir. Aldıklarını zannettikleri intikamın aslında kendilerini sıfırladığının farkında değiller” ifadelerini kullandı.

ADALET. ORG’DA YAZANLAR TAYİN EDİLDİ
Hopa Adliyesi’nden savcı E. Ö.’ de, adalet.org sitesinde yazan yargı mensuplarının tayine tutulduğunu söyleyerek, “Dikkat ettim de, unvanlı olmayıp, adalet org da yazan bir çok kişi de tayine tabi olmuş. Eleştirmek, tayine tabi hale getiriyorsa, vay milletin haline” ifadelerini paylaştı.

ÖDEŞME KARARNAMESİ
Babaeski Adliyesi’nden hakim F. A.’da, HSYK’nın adaletsiz davrandığını belirterek, “Umarım en kısa zamanda bu rövanşist anlayıştan vazgeçilir” dedi. Balıkesir Adliyesi’nden hakim A.B’de, kararnamenin bir ödeşme kararnamesi olduğunu belirtti. “İşin özeti kendisinin ihanete uğradığını düşünen yönlendirici güç, dünün mağdurlarını kullanarak intikamını almış, bu arada dün mağdur olduğunu düşünenler ise haklarının geri verildiğini düşünmüşlerdir” ifadelerini kullandı.

KADIN “REİSLER” ALINDI
Kararnamede, kadın mahkeme başkanları da tayine tabi tutuldu. Kadın hakimlerin mahkeme başkanı olması adliyede olumlu karşılanmıştı. Kararnameyle, Patnos Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hilal Afacan ve Yalvaş Ağır Ceza Mahkemesinin başkanı Ayşegül Sıdıka İskenderoğlu da, başka illere üye hakim olarak gönderildi.

TARAF
<< Önceki Haber Hakim ve Savcılar adını koydu: Ödeşme Kararnamesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER