Hükümet, şeffaf sistemin önünü kapatıyor

Bü­rok­rat­la­rın lüks ta­şıt sal­ta­na­tı­nı fren­le­mek için ha­re­ke­te ge­çen hü­kü­met, büt­çe­yi de­le­cek bir yön­tem seç­ti.

Hükümet, şeffaf sistemin önünü kapatıyor

Sal­ta­nat­çı bü­rok­rat­lar ki­ra­lık araç­tan vaz­ge­çer­se ken­di­le­ri­ne araç alı­na­cak. An­cak bu araç büt­çe­de gö­rün­me­ye­cek.

Ka­mu­da bir tür­lü önü alı­na­ma­yan ki­ra­lık lüks ta­şıt sal­ta­na­tı­nı azalt­mak için ha­re­ke­te ge­çen Hü­kü­met, hem 2015 büt­çe­sin­de de­lik açıl­ma­sı­na izin ve­re­cek hem ka­mu­ya alı­nan ta­şıt­la­rın gö­rül­me­si­ni sağ­la­yan şef­faf sis­te­min önü­nü ka­pa­ta­cak.

LİSTEDE OLMAYAN ARAÇ

2015 yı­lı Büt­çe Ya­sa Ta­sa­rı­sı­’nın cet­vel­le­ri­ne ko­nu­lan bir mad­dey­le ka­mu ku­rum­la­rı­na ilk kez, büt­çe­nin "T" cet­ve­lin­de res­men yer al­ma­yan ta­şıt­la­rı yıl içe­ri­sin­de sa­tın al­ma hak­kı ge­ti­ril­di. Mad­de­ye gö­re dı­şa­rı­dan lüks araç ki­ra­la­mak­tan vaz­ge­çen ka­mu ku­rum­la­rı­nın yö­ne­ti­ci­le­ri büt­çe­de, ya­ni T cet­ve­li lis­te­sin­de ya­sal ola­rak yer al­ma­yan araç­la­rı da ge­le­cek yıl ala­bi­le­cek. Büt­çe­de­ki T cet­ve­li, ka­mu ku­rum­la­rı­nın yıl içe­ri­sin­de büt­çe kay­nak­la­rıy­la sa­tın ala­bi­le­ce­ği araç lis­te­si­ni gös­te­ri­yor.

SON ONAY HÜKÜMETTEN

Dü­zen­le­me­ye gö­re büt­çe­de hak­kı ve öde­ne­ği ol­ma­dı­ğı hal­de ta­şıt al­mak is­te­yen ka­mu ku­ru­mu araç­la­rın cin­si ve ade­di­ni Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­’na bil­di­re­cek. Ma­li­ye ta­le­bi Ba­kan­lar Ku­ru­lu­’na su­na­cak ve bu­ra­dan çı­ka­cak ka­rar­la araç alı­mı ya­pı­la­cak.  Alı­na­cak ma­kam ara­cı sa­yı­sı şim­di­lik 100’le sı­nır­lan­dı­rıl­dı. Bu yol­la sa­tın alı­nan ta­şıt­lar ya­tı­rım prog­ra­mıy­la iliş­ki­len­di­ri­le­cek.

CETVELE GİRMEK ZOR

Büt­çe ya­sa­sı­na gö­re, ka­mu ku­rum­la­rı­nın yıl içe­ri­sin­de ta­şıt sa­tın ala­bil­me­le­ri için büt­çe ya­sa­sı­nın T cet­ve­li­ne ön­ce­den ya­zıl­ma­sı ve öde­ne­ği­nin büt­çe­ye ya­zıl­ma­sı ge­re­ki­yor. Bu yol­la va­tan­da­şa da bil­gi ve­ril­miş olu­yor. Ma­li­ye araç ta­lep­le­ri­ni in­ce ele­me­den ge­çi­ri­yor. Çok acil ve ön­ce­lik­li ta­şıt ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­lı­yor.

MECLİS'İN BİLGİSİ DIŞINDA KALACAK

2015 büt­çe­si­ne ko­nu­lan dü­zen­le­me, ilk de­fa T cet­ve­li­ne ko­nul­ma­yan ta­şıt­la­rın ka­mu ku­rum­la­rın­ca sa­tın alın­ma­sı­nın önü­nü açı­yor.

Hü­kü­met önü­müz­de­ki yıl ka­mu­ya 7 bin 458 adet ta­şıt alı­mı­nı ön­gö­ren 2015 büt­çe­si­ni Mec­li­s’­in ona­yı­na sun­du. Mec­lis büt­çe­yi onay­lar­sa 7 bin 458 ta­şı­tın alın­ma­sı­na izin ver­miş ola­cak. T cet­ve­li dı­şın­da ilk kez alı­na­cak ta­şıt­lar ise Mec­li­s’­in ve va­tan­da­şın bil­gi­si dı­şın­da ger­çek­le­şe­ce­ği için şef­faf­lık sağ­la­na­ma­ya­cak.

BUGÜN
<< Önceki Haber Hükümet, şeffaf sistemin önünü kapatıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER