Hükümet'ten akıl almaz bir adım daha

Hükümet disiplin hükümlerini değiştirerek tasfiyeyi kolaylaştırmak istiyor.

Hükümet'ten akıl almaz bir adım daha

Memurluğa geri dönüşü zorlaştırma girişimleri yargıdan dönen hükümet, şimdi de disiplin hükümlerini değiştirerek tasfiyeyi kolaylaştırmak istiyor. Devletin tüm kademelerinde kadrolaşma girişimlerini ara vermeden sürdüren AKP hükümeti, kamu emekçilerini işten çıkartmayı kolaylaştıracak yeni bir yasal düzenlemenin hazırlığı içinde. Hükümet daha önce de, görevden alınan ya da sürgün edilen kamu emekçilerinin eski görevlerine yargı kararıyla geri dönmesini engellemek için de Torba Yasa’ya bir madde eklemiş, ancak bu madde Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştü.

ÜÇ ADIMDA ÇIKARTMA

Birgün’ün haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yürütülen hazırlıklar son aşamasına geldi. Buna göre, memuriyetten çıkartma için sırasıyla ‘uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve memurluktan çıkarma’ şeklinde uygulanan disiplin cezaları değiştirilecek. Düzenlemenin yasalaşması durumunda bu cezaların yerine, ‘aylıktan kesme cezası, geçici süreli uzaklaştırma cezası’nın ardından ‘görevden çıkarma cezası’ verilecek. Böylelikle, mahkemenin işe dönüş kararı verdiği memurların yanı sıra, hükümetin kurtulmak istediği diğer kamu emekçilerini kolayca tasfiye etmesinin de yolu açılacak.

AYM İPTAL ETMİŞTİ

Hükümet, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından ‘Paralel yapı’yı tasfiye iddiasıyla, çalışma yaşamıyla ilgili hazırlanan Torba Yasa’ya kamuda görevden alınanların yargı kararıyla geri dönmelerini engellemek için hüküm eklemişti. Torba Yasa, 11 Eylül’de yürürlüğe girmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi, görevden almayı iptal eden yargı kararlarının iki yıl boyunca uygulanmaması ve mahkeme kararını yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamamasına ilişkin hükmü hukuka aykırı bularak iptal etmişti.
<< Önceki Haber Hükümet'ten akıl almaz bir adım daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER