İlk kez açıklanan MGK tutanağında şok diyalog

Mil­li Gü­ven­lik Ku­ru­lu (MGK) Ge­nel Sek­re­ter­li­ği, 28 Şu­bat ka­rar­la­rı­nın alın­dı­ğı 28 Şu­bat 1997 ta­rih­li Mil­li Gü­ven­lik Ku­ru­lu top­lan­tı­sı­nın tu­ta­nak­la­rı­nı mah­ke­me­ye gön­der­di.

İlk kez açıklanan MGK tutanağında şok diyalog

  • Tu­ta­nak­lar ilk kez ka­mu­oyu­na açıl­dı. 
  • Karadayı: Laiklik ilkesinden ezanın Türkçe okunmasından vazgeçildi
  • Er­ba­kan: “9 sa­at­ten son­ra sağ­lık­lı bir ne­ti­ce­ye va­rı­la­maz. Aya­küs­tü in­ce­le­ne­mez.
  • Ka­ra­da­yı ise“10 da­ki­ka­da hal­le­de­ri­z” ce­va­bı­nı ve­ri­yor
  • Tansu Çiller: Bizim isteğimiz hem demokrat hem laik Türkiye’dir
  • Güven Erkaya: Parayla kadınlara tesettür giydiriyorlar.

28 Şu­bat dar­be da­va­sı­na ba­kan An­ka­ra 13 Ağır Ce­za Mah­ke­me­si­’nin gö­rev­len­dir­di­ği Na­ip Ha­kim­ler Sü­ley­man Kök­sal­dı ve Ha­kan Oruç, tu­ta­nak­la­rı oku­ya­rak in­ce­le­me tu­ta­na­ğı ha­zır­la­dı. Ha­kim­ler, top­lam 29 say­fa olan tu­ta­na­ğın sa­de­ce son 8 say­fa­sın­da yer alan ifa­de­le­ri da­vay­la iliş­ki­li gö­re­rek kay­da ge­çir­di.

ÜSTÜ KAPALI DARBE UYARISI

Ha­kim­le­rin mah­ke­me­ye ver­di­ği in­ce­le­me tu­ta­na­ğın­da ta­ri­hi top­lan­tı­ya ka­tı­lan dö­ne­min ku­rul üye­le­ri ara­sın­da­ki di­ya­log­lar dik­kat çek­ti. Bu­na gö­re, MGK’­da as­ker­le­rin ha­zır­la­dı­ğı ‘ir­ti­ca­ya­’ kar­şı alın­ma­sı ge­re­ken ted­bir­ler lis­te­si okun­du. Cum­hur­baş­ka­nı Sü­ley­man De­mi­rel, ka­mu­oyun­da ‘Ku­r’­an kurs­la­rı ve imam-ha­tip­ler ka­pa­tı­lı­yo­r’ ima­jı oluş­tu­rul­aması uya­rı­sın­da bu­lun­du.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Dönemin Genelkurmay Başkanı Org.neral İsmail Hakkı Karadayı’nın ise laiklik ilkesinden ezanın Türkçe okunmasından vazgeçilmesiyle başlandığını ileri sürerek üstü kapalı ‘darbe uyarısı’ içeren ifadeler kullandığı ortaya çıktı. Karadayı, 1960, 1971 ve 1982 darbelerinin olacağını önceden hissettiğini aktarırken kuvvet komutanları ile arasında anlaşmazlık olmadığını, emir komuta birliği içinde olayları değerlendirdiklerini kaydetti.

TEDBİRLER KONUŞULDU

Cu­ma gü­nü sa­at 15.00’te baş­la­yan ta­ri­hi MGK top­lan­tı­sı 8 sa­at 54 da­ki­ka sür­dü. Ko­nu, ‘ö­zel mü­za­ke­re­’ baş­lı­ğı al­tın­da gün­de­me alın­dı. Dö­ne­min Mil­li İs­tih­ba­rat Teş­ki­la­tı (MİT) Müs­te­şa­rı Sön­mez Kök­sal,  “A­ta­türk mil­li­yet­çi­li­ği­ne bağ­lı, de­mok­ra­tik, la­ik ve sos­yal bir hu­kuk dev­le­ti olan Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti dev­le­ti­ne yö­ne­lik ir­ti­ca teh­di­di­nin bo­yut­la­rı ne­ler­dir ve bun­la­ra kar­şı alın­ma­sı ge­re­ken ön­lem­ler ne­ler­dir” ko­nu­lu tak­di­mi sun­du.

Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı söz ala­rak ken­di yap­tık­la­rı ça­lış­ma­nın su­nu­la­rak mü­za­ke­re edil­me­si­ni is­te­di. Ge­nel­kur­may İs­tih­ba­ra­ta Kar­şı Koy­ma ve Gü­ven­lik Da­ire­si Baş­ka­nı Tümgeneral Fev­zi Tür­ke­ri sa­lo­na gelip tak­di­mi ta­mam­la­dı. Ha­kim­ler, in­ce­le­me tu­ta­nak­la­rı­na söz ko­nu­su ir­ti­ca ile il­gi­li tak­dim me­ti­ni­nin ana tu­ta­nak­ta ol­ma­dı­ğı yö­nün­de not düş­tü.

'KAOS GÖRÜNTÜSÜ VERMEYELİM'

Cum­hur­baş­ka­nı De­mi­rel ve as­ker ka­na­dı­nı din­le­yen Baş­ba­kan Nec­met­tin Er­ba­ka­n’­ın ise or­ta­ya ko­nu­lan gö­rüş­le­rin yan­lış­lı­ğı­na vur­gu yap­tı­. Hal­kın di­ni inanç­la­rı­na say­gı gösterilme­si ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çi­zen Er­ba­kan, MGK top­lan­tı­sın­da “Dün­ya di­ne çok önem ver­me­ye baş­la­dı. Ma­ter­ya­list an­la­yış ye­ri­ni ya­vaş ya­vaş di­ne bı­rak­ma­ya baş­la­dı.

Ço­cuk Müs­lü­man olur­sa va­ta­nı­nı ve mil­le­ti­ni da­ha faz­la se­ver. İşin as­lı­na in­mek ge­rek. Halk bir şe­ye inan­mış­sa ona gü­ven­mek, ver­di­ği ka­ra­ra say­gı duy­mak ge­rek. CHP zih­ni­ye­ti la­ik­li­ği din düş­man­lı­ğı ola­rak yan­sı­tı­yor. Bas­kıy­la bu ted­bir­le­rin alın­ma­sı zor­dur. Eko­no­mik ted­bir­ler­le hü­kü­me­tin gel­di­ği olum­lu nok­ta or­ta­da­dır. Dı­şa­rı­da bu­ra­dan çı­ka­cak ka­rar­la­rı bek­le­yen ba­sın men­sup­la­rı var. Özen­le bir bil­di­ri ha­zır­lan­ma­lı. Dı­şa­rı­ya da di­ğer ül­ke­le­re ka­os­va­ri açık­la­ma­lar ya­pıl­ma­ma­lı­” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

ÇİLLER'DEN DEMOKRASİ VURGUSU

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller de konuşmasında demokrasi vurgusu yapıyor. “Bizim isteğimiz hem demokrat hem laik Türkiye’dir. Çare demokrasidedir. Laikliği de dini de partizanlaştırmamalıyız” uyarısında bulunuyor.

Top­lan­tı bi­ti­mi­ne doğ­ru Baş­ba­kan Er­ba­ka­n’­ın, as­ker ka­na­dı­nın ha­zır­la­dı­ğı 18 mad­de­lik tek­li­fi MGK ka­ra­rı ha­li­ne ge­tir­mek is­te­me­di­ği gö­rü­lü­yor. As­ker ise Er­ba­ka­n’­a ka­rar­la­rın bi­r an ön­ce im­za­lan­ma­sı yö­nün­de bas­kı ya­pı­yor. Er­ba­kan, “9 sa­at­ten son­ra sağ­lık­lı bir ne­ti­ce­ye va­rı­la­maz. Aya­küs­tü in­ce­le­ne­mez. Sağ­lık­lı in­ce­le­me için ya­rın ka­rar­laş­tı­ra­lı­m” di­yor.

Er­ba­ka­n’­a iti­raz eden Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Org. Ka­ra­da­yı ise “10 da­ki­ka­da hal­le­de­ri­z” ce­va­bı­nı ve­ri­yor. Er­ba­ka­n “Ö­nü­mü­ze koy­du­lar, im­za­la­mak zo­run­da kal­dık di­ye­me­yi­z” kar­şı­lı­ğı­nı veriyor.  Bunun üzerine  Cum­hur­baş­ka­nı Sü­ley­man De­mi­rel, MGK ka­rar­la­rı­nın in­ce­len­me­si­nin son­ra­ya bı­ra­kıl­ma­sı­na ka­rar ve­re­rek top­lan­tı­yı so­na er­di­ri­yor.

'ACABA MÜSLÜMANMIYIM'

Şu an sa­nık san­dal­ye­sin­de otu­ran ve ma­sum ol­du­ğu­nu sa­vu­nan Ka­ra Kuv­vet­le­ri Ko­mu­ta­nı Or­ge­ne­ral Hik­met Kök­sal, İs­lâm di­nin­de re­form ya­pıl­ma­sı­nı is­ti­yor. Kök­sal, “Mu­ha­fa­za­kâr bir ai­le­den ge­li­yo­rum. Ama bun­la­rı gör­dük­çe aca­ba Müs­lü­man mı­yım di­ye ken­di­me so­ru­yo­rum. Top­lu­mu Müs­lü­man olan ve ol­ma­yan di­ye iki­ye böl­me­ye ça­lı­şı­yor­la­r” ifa­de­le­ri­ni kul­la­nı­yor.

İr­ti­cay­la mü­ca­de­le­de yar­gı­nın kul­la­nıl­ma­sı gö­rü­şü­nü dil­len­di­ren ve 28 Şu­bat sü­re­ci­nin mi­ma­rı ola­rak bi­li­nen De­niz Kuv­vet­le­ri Ko­mu­ta­nı Ora­mi­ral Gü­ven Er­ka­ya, top­lan­tı­da te­set­tür­lü ka­dın­la­r hakkında şu sözleri sarf ediyor: “Pa­ray­la ka­dın­la­ra te­set­tür giy­di­rip Ata­türk Bul­va­rı­’n­da gez­di­ri­yor­lar. MEB, Uk­ray­na­’da la­ik­li­ğe ay­kı­rı ki­tap­lar da­ğı­tı­yor. Sav­cı­lar ken­di­li­ğin­den ha­re­ke­te geç­mi­yo­r.”
<< Önceki Haber İlk kez açıklanan MGK tutanağında şok diyalog Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER