İmralı heyetinden hükümete 'Kobani' uyarısı

Son bir hafta içinde önce Kandil’de KCK yetkilileri ile ardından Ankara’da hükümet ve devlet yetkilileriyle görüşen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İmralı heyeti, yazılı açıklama yaparak sürecin geldiği nokta konusunda önemli mesajlar verdi.

İmralı heyetinden hükümete 'Kobani' uyarısı

HDP Grup başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan İmralı heyeti, başta Kobani olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeler ve çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçiş mekanizmalarının henüz kurulmamış olmasının süreçte ciddi bir zorlanmayı beraberinde getirdiğini bildirdi. Çözüm sürecinin devamı için iradî kararlılıktan hızlı somut adımlara geçilmesini isteyen HDP heyeti, tıkanıklıkların aşılması için önümüzdeki günlerin hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. Türkiye’nin Rojava’da yaşanan gelişmeler karşısında devreye koyduğu insani yardımların ötesinde, Kobani’deki katliam tehlikesinin bertaraf edilmesi için etkin bir tutum içerisinde olması gerektiğini savunan heyet, “Unutulmamalıdır ki Rojava’daki katliam girişimleri etkisiz kılınmazsa bu durum başta ülkemiz olmak üzere bütün bölgeyi yıllarca sürecek bir felaketin eşiğine getirecektir.” dedi.

    İmralı heyeti, bölgeden ve Kandil’den edindikleri bilgileri ve talepleri şu üç başlık altında hükümete bildirdiklerini ifade ederken bunları şöyle sıraladı: “Türkiye’nin Rojava politikası ve çözüm sürecine yansımaları, sekreterya ve izleme heyeti başta olmak üzere müzakere mekanizmalarının kurulması, yol haritasının taraflar arasında ortaklaşması, son haftalarda kitlesel demokratik gösterilere yönelik güvenlik güçleri tarafından yapılan orantısız müdahaleler ve asayiş uygulamalarının ortaya çıkardığı sorunlar.”

     HDP heyeti, özellikle Rojava’daki gelişmelerin normalleşmesinin, çözüm sürecinin yüklediği sorumlulukların yerine getirilmesiyle mümkün olduğuna işaret etti. Bunun için hükümetin politik tutumunu netleştirmesinin hayati önemde olduğunun altını çizdi. Hükümetin tutumunun sadece çözüm sürecinin geleceğini değil, aynı zamanda bölgesel barış, istikrar ve halkların demokratik geleceğini de belirleyecek temel faktörlerden birisi olduğuna dikkat çekti. İmralı heyeti, hafta sonunda İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan’la yapacakları görüşmeye de dikkat çekti. Öcalan’ın gerek Rojava’da yaşanan gelişmeler gerekse de sürecin seyriyle ilgili ortaya koyacağı yaklaşımın, bütün bölgenin geleceği açısından tarihsel bir öneme sahip olduğunu ileri sürdü.

Zaman
<< Önceki Haber İmralı heyetinden hükümete 'Kobani' uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER