'İntikam operasyonu' odalara da sıçradı

Maliye Bakanlığı’nın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da muhalif gruplara baskı yapmaya başladı.

'İntikam operasyonu' odalara da sıçradı

Bakanlık, Gezi Parkı eylemlerine destek veren çevre, elektrik, inşaat, jeoloji, jeofizik, harita, makine ve mimarlar odaları hakkında inceleme başlattı ve oda yönetimlerinin, üyeleri nezdinde yaptığı mesleki denetimleri engelleme yoluna gitti.

Oda yönetimleri, Çevre Bakanlığı’ndan gelen siyasi baskıya isyan etti. Odaların çatı örgütü olan TMMOB’un yönetimi, Çevre Bakanı İdris Güllüce’ye yazı göndererek, tüm oda başkanlarının seçimle iş başına geldiğini hatırlattı ve AKP’den “milli iradeye” saygılı olması çağrısında bulundu. Bakanlar Kurulu’nun Aralık 2013 tarihli kararı ile Çevre, Elektrik, İnşaat, Jeoloji, Jeofizik, Harita ve Kadastro, Makina Mühendisleri, Mimarlar, İç Mimarlar, Peyzaj Mimarları ile Şehir Plancıları Odaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın idari ve mali denetimi altına alınmıştı.

“ÜYELERİNİZİ DENETLEMEYİN”

Bakanlık Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde TMMOB’a yazı göndererek odaların üyeler nezdinde yaptığı denetimlere de müdahil oldu. Odaların mesleki denetim yapma hakkını elinden almaya yönelik bu yazıda, oda yönetimlerine “üyelerinizi denetlemeyin, denetlerseniz Bakanlık olarak biz de sizi mali ve idari olarak denetleriz” dendi. Bunun üzerine TBMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Bakan İdris Güllüce’ye hitaben bir yazı gönderdi.

“SEÇİMLE GELİYORUZ”

Yazıda, “Meslek odalarının kuruluş, görev ve yetkilerini düzenleyen mevzuat, meslek odalarının üyeleri üzerinde bir denetimde bulunmasını öngörmekte ve bu konu meslek odalarının kuruluş amaçlarının esaslarından birini oluşturmaktadır” hatırlatması yapıldı.

Soğancı’nın Bakan Güllüce’ye gönderdiği yazının bir bölümü şöyle: “İlgili yazınızda, ‘üyelerinizi denetlemeyin, denetlerseniz Bakanlık olarak biz de sizi mâli ve idari olarak denetleriz’ denilmektedir. Yani, idari ve mâli denetimin kapsamı, sınırı ve usulü yasayla düzenlenmediğinden Bakanlığınız TMMOB ve Odalarını Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün bir şubesi olarak görmektedir. Keyfi yetkiye kapı aralayan kararname ile meslek odalarının yönetimlerinin merkezi idarenin bordrosuz memurlarına dönüşmesi istendiği anlaşılmaktadır.”

<< Önceki Haber 'İntikam operasyonu' odalara da sıçradı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER