İsrail elektronik harp cihazlarını Türkiye'ye yolladı

Awacs uçuklarında kriz aşıldı. İsrail, Türk hava sahasında Türkiye'nin etkinliğini büyük ölçüde artıracak uçaklara monte edilecek elektronik harp cihazlarını Türkiye'ye yolladı.

İsrail elektronik harp cihazlarını Türkiye'ye yolladı

Cihazların montajı önümüzdeki günlerde tamamlanacak.  Türkiye'nin ABD'den aldığı havadan uyarı ve kontrol sisteminde mutlu sona yaklaşıldı. İsrail Awacs uçaklarına monte edilecek elektronik harp cihazlarını nihayet Türkiye'ye yolladı. 

Türkiye havadan erken ihbar ve kontrol uçağı kapsamında ABD'li bir firmadan 4 uçak ve 1 yer destek sistemi satın aldı. Sözleşme 2003'te yürürlüğe girdi. Awacs uçakları gövdelerinde taşıdıkları özel radar sistemleri ile her türlü hava aracını anında tespit edebilme özelliğine sahip. 

Türkiye bu sistem ile hava sahasının etkinliğini önemli ölçüde artırmayı planlıyordu. Ancak olmadı. Bu uçaklara entegre edilecek elektronik harp cihazlarının ihalesini İsrail almıştı. Mavi Marmara olayının ardından İsrail, cihazları teslim etmedi. Ancak bu tutumdan geçtiğimiz ay geri adım atıldı. 1 buçuk milyar dolarlık Barış Kartalı projesi kapsamında alınan Awacs'ların elektronik destek sistemi Türkiye'ye teslim edildi. 

Ekipmanlar TAİ tesislerinde. Uçaklara entegrasyon ise önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Türk Hava Kuvvetleri, proje kapsamında alınan uçaklardan halen faydalanamıyor. Entegrasyonun ilerleyen günlerde tamamlanması planlanıyor. Ancak proje daha şimdiden 3 yıl gecikmiş durumda. 



<< Önceki Haber İsrail elektronik harp cihazlarını Türkiye'ye yolladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER