Köylüleri çileden çıkartan olay!

İzmir Seferihisar’da arazileri 1. derece sit alanındaki köylüler, tapulu yerlerine çivi bile çakamazken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Teos Antik Kenti’nin göbeğine yaptırdığı taş binalar tepki çekiyor.

Köylüleri çileden çıkartan olay!

Seferihisar’da Teos antik kentine komşu Sığacık’ta yaşayanların, sit alanı sebebiyle başları dertten kurtulmuyor. Yıllardır ekip biçtikleri tapulu toprakların birinci derece sit alanı olarak tescillenmesi üzerine mahalle sakinleri, ne bir kümes yapabildiklerini ne de ağaç dikebildiklerini belirtiyor. Bölgede zeytin ve narenciye ağaçlarını sulamak bile yasak. Bahçesinde bamya, fasulye, biber gibi sebze yetiştirmek isteyenler, ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyor. Zaman, konuyu Başbakan Tayyip Erdoğan ve ailesinin tatilini geçirdiği, Urla’daki 1. derece sit alanına yapılan kaçak villaların tartışıldığı günlerde gündeme taşımıştı. 17 Şubat 2014 tarihli haberde, köylülerin içine düştüğü bu durum, ‘Sit alanına bir çivi çaktılar diye ağır cezada yargılanıyorlar’ başlığıyla duyurulmuştu.

Zaman'ın haberine göre; Sığacık’ta yaşanan sit sıkıntısı ortadayken antik kentin göbeğine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan Teos Kazıevi, bölge halkının tepkisini çekiyor. Antik kentte yükselen binalar, bölgedekilerin dilinden düşmüyor. Sığacık’ta ikamet eden köylülerden M.Y., tapulu arazisini ekim yapmak için sürdüğünden dolayı İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak hapis cezası aldığını, bu olaydan iki yıl sonra şikâyet üzerine arazisine zeytin ağacı diktiği için ikinci kez yargılanıp bu defa beraat ettiğini anlattı: “Bize olan yasak, neden devlete geçerli değil? Eğer sit bölgesine yapılaşma serbestse bize de izin versinler.” Aynı bölgede arazisi bulunan T.O. ise “Antik kentin göbeğine koca koca binalar dikiyorlar, bizim tapulu arazimizde göçen eski evlerimizin tadilatına bile izin vermiyorlar.” diye konuştu.

Antik dünyanın en büyük tapınağı Teos’ta

İzmir’in Seferihisar ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki Sığacık Mahallesi’nin 1 kilometre güneyinde, deniz kenarında bulunan Teos, MÖ 1000 yıllarında İon kolonisi olarak kurulmuş. Teos önce Pers yönetiminde kalmış, sonra Lidya, ardından yine Pers yönetimine geçmiş. Teos’ta Helenistik ve Roma dönemi kalıntıları bulunuyor. Ziyarete açık olan Teos’ta, antik dünyanın en büyük tapınağı olan Dionysos yer alıyor. Diğer önemli kalıntılar ise agora, tiyatro, odeon, surlar ve liman.
<< Önceki Haber Köylüleri çileden çıkartan olay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER