Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili bomba iddia

Kriptolu telefonların dinlendiğine ilişkin iddialar, hükümete yakın medya kuruluşları tarafından kara propaganda malzemesi olarak kullanılırken, konuyla ilgili çarpıcı bilgiler gündeme geliyor.

Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili bomba iddia

2008’de kriptolu telefon görüşmelerini izlemek ve deşifre etmek için, GES (Genelkurmay Elektronik Sistemler) Komutanlığı’na İsrailli bir firmadan özel bir cihaz satın alındığı öğrenildi. Zaman Gazetesi'nin haberine göre, ‘Bond çanta’ içinde Türkiye’ye getirilen ve bu şekilde kullanılan cihazın, GES’in MİT’e devredilmesinin ardından, teşkilatın hizmetine sunulduğu ileri sürüldü. İhale sürecinde görev alan ve kabul testlerine bizzat katılan üst düzey bir askerî yetkili, ‘sır cihaz’la ilgili Zaman’a şu bilgileri verdi:  “Rusya’dan İsrail’e göçmüş bir işadamının kurduğu bir firmaydı. Tel-Aviv’de küçük bir apartman dairesinde faaliyet gösteriyordu. Cihazı ilk denediğimizde hepimiz çok şaşırdık. Aynı ortamda otururken, benim cep telefonu numaramdan, yanımdaki subayın cep telefonuna mesaj gönderiyordu. Ya da benim numaramdan, istediği bir numaraya çağrı bırakıyordu. Kriptolu görüşmeleri de dinleyip, deşifre ediyordu.” Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı da, Emniyet Teşkilatı’ndan kriptolu görüşmeleri kaydedip çözebilecek bir teknoloji olmadığını dile getirmişti. Türkiye’nin dinleme ve istihbarat konusunda en donanımlı kurumu Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı, tüm ekibi ve teçhizatı ile birlikte 2011’de MİT’e devredilmişti.

Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner’in emriyle gerçekleştirildiği ileri sürülen ve 2007’de İsrail’den alınan dinleme cihazlarıyla yurtiçinde usulsüz dinlemeler yapıldığı yönündeki iddialar daha önce basına yansımıştı. Bu proje ‘kanarya’ kod adıyla yürütülmüştü. Edinilen bilgilere göre, bu projeden bağımsız olarak İsrail’den çok gizli bir satın alma daha gerçekleşti. Kriptolu görüşmeleri dinleyecek ve kaydedilen şifreli sesi deşifre edebilecek donanım satın alınması için düğmeye basıldı. Amaç, PKK’yı dinlemek olarak belirlendi. İsrailli firmadan üç ayrı cihaz alındı. Biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne götürüldü. Diğerleri Türkiye’de kaldı. Askerlerin isteği doğrultusunda alınan bu kritik cihazın Türkiye’ye getirilmesindeki resmî süreçlerde Milli Savunma Bakanlığı devreye girdi.
<< Önceki Haber Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili bomba iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER