Meclis'teki dinleme krizi Cemil Çiçek'e uzandı

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Milletvekili, Danışman ve Sekreterlerin tüm e-mail, telefon ve faks trafiğinin TBMM Başkanlığı tarafından takip edildiğini belirterek konuyu Meclise taşıdı.

Meclis'teki dinleme krizi Cemil Çiçek'e uzandı

Erdal Aksünger, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde log kayıtların tutulduğuna dikkat çekti.   

"Milletvekillerinin dolayısı ile de danışman ve sekreter arkadaşların tüm e-posta, telefon ve faks trafiği TBMM  Başkanlığı Bilgi İşlem dairesi tarafından takip edilmekte ve log kayıtları tutulmaktadır.Öyle ki; android işletim sistemli akıllı telefona TBMM  e-posta sistemini yüklemek istenildiğinde  “e-posta.tbmm.gov.tr “sunucusu, telefonunuzdaki bazı güvenlik özelliklerini uzaktan denetlemesi için izin vermenizi istiyor."

Aksünger,  TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in cevaplanması istemiyle şu soruları yöneltti.

1-Milletvekillerinin kullandığı cep telefonu, e- posta , fakslarla ilgili log kayıtları TBMM Başkanlığı tarafından tutulmakta mıdır? Tutuluyor ise gerekçesi nedir? Bu durum yasal mıdır? Bu şekilde elde edilen verilerin güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Bu veriler MİT, Emniyet istihbarat gibi herhangi bir kurumla paylaşılmakta mıdır?

2-TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığında MİT, Emniyet İstihbarat elemanlarından geçici görevle görevlendirilmiş elemanlar var mıdır? Var ise bu kişilerin sayısı ve görevleri ile görevlendirilme gerekçeleri nelerdir?

3-Yasama dokunulmazlığı yasalarla güvence altına alınmış olan Milletvekillerinin özel telefonlarının, e-posta ve fakslarının TBMM başkanlığı tarafından yürütülen  e-posta sistemine entegre olabilmesi için bu yetkilerin istenilmesinin nedeni nedir? 

4-Görevleri nedeniyle çoğu zaman Milletvekilleri adına işlem yapan, e- posta ve faksları takip eden danışman ve sekreterlerin de TBMM sistemi üzerinden yaptıkları işlemler de kayıt altına alınmakta mıdır?

Tüm verileri silmeden, ekran kilidinin kontrol edilmesine, şifre ayarlarından Keyguard özelliklerini devre dışı bırakmaya, wi-fi bağlantılarını önlemeye , Bluetooth işleminin denetlenmesinden, internet paylaşımına kadar bir çok verinin talep edilmesi yasalara uygun mudur?

5-TBMM Başkanlığı bu sistemi kullanan Milletvekillerine bu güne kadar kişisel bilgilerinin TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından takip edildiğine dair herhangi bir bilgilendirmede bulunmuş mudur? Bulunmadı ise nedeni nedir?

6-Bu yöntemle elde edilen kişisel verilerin güvenliği  nasıl sağlanmaktadır?

7-TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığından ısrarla bilgi istememize rağmen  bu konu hakkında tarafıma bilgi verilmemesinin nedeni nedir? Yapılan bu işlemlerden TBMM Başkanı olarak bilginiz var mıdır?

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Meclis'teki dinleme krizi Cemil Çiçek'e uzandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER