Menderes, Özal ve Erbakan'ın kabrini ziyaret etti

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail’in Gazze saldırısının iç siyasette malzeme edilmesine tepki gösterdi.

Menderes, Özal ve Erbakan'ın kabrini ziyaret etti

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, merhum Başbakan Adnan Menderes, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan’ın mezarlarını ziyaret etti. İhsanoğlu’nun Menderes’in kabrini ziyareti sırasında duygulandığı görüldü. Söz konusu ziyaretin bir vefa borcu olduğunu anlatan İhsanoğlu,Türkiye’de eğer bugün biz bu demokratik sürecin içerisinde belli bir noktaya gelmişsek, milletimizin verdiği bu şehitler sayesinde olmuştur. Adnan Menderes ve arkadaşları olmasaydı, Türkiye hiçbir zaman diktatöryadan, mutlakiyetten ve otoriter rejimlerden kurtulamazdı. Bunların sayesinde biz demokrasi mücadelesi veriyoruz. Onlar canları pahasına bu demokrasiyi buldular. Bize de düşen bu demokrasiyi ilelebet yaşatmaktır. Babamdan, ailemden Menderes sevgisi aldık.” ifadelerini kullandı.

İhsanoğlu, daha sonra 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kabrini ziyaret etti. Özal’ın kabri başında dua eden İhsanoğlu, ardından şunları söyledi: “Önce insan ve liderlerden birisi. En sevilen Cumhurbaşkanı, en başarılı Başbakan. Türkiye’nin ekonomisini, sosyal yapısını değiştiren ceberuta ve kibre karşı mücadele veren, dört eğilimi birleştiren ve Türkiye’yi dikta rejiminin tasarrufundan kurtaran adamdı. Ekonominin önünü açan, insanlardaki yaratıcı gücü keşfeden ve Türk gençlerini bütün dünyaya salan ve ekonomik hamleyi başlatan adam. Türkiye Özal’ı özlüyor. Türkiye Özal’ı her zaman takdirle anacaktır.” şeklinde konuşurken yine duygulanarak mezarlıktan ayrıldı. 

Ekmeleddin İhsanoğlu, daha sonra Necmettin Erbakan’ın Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı’nda bulunan kabrine geçti. Buradaki ziyaretin ardından İsrail’in Gazze saldırısını ve bölgeye insani yardımların ulaşamamasıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Öncelikli meselenin saldırıların bir an önce durdurulması olduğunu anlattı.

BEYANAT VERMEK İŞ DEĞİL, İCRAAT LAZIM

Şu ifadeleri kullandı: “Bu lanetli saldırının bir an önce durdurulması için herkesin bir an önce elinden geleni yapması lazım. Bu zalim ve gaddar saldırının durdurulması, ateşli ifadelerle heyecanlı nutuklarla olmuyor. Uluslararası meseleler, hassas dengelere ve çok taraflı diplomasinin yürütülmesine bağlı olarak ancak neticelenebilir. Şimdi orada Gazze’ye yardımların ulaşması için iki yol var. Ya güneyden ya da kuzeyden gireceksiniz. Filistin’den gelen yollar kapalı. İsrail zaten saldırganın kendisi. O zaman güneyden yani Mısır’dan gelmesi lazım. Mısır’la münasebetlerin iyi olması lazım gelir ki o kapıları size açsınlar. Kapıları açmadıkları zaman o zavallı insanlara yardımları nasıl götüreceksiniz? Ben genel sekreterken oraya çok yardım götürdüm. Fakat bunu sessizce ve uluslararası kuruluşlarla, Mısır hükümetinin de makamlarıyla, değişik taraflarla bunu yaptık. Bu ilk defa olmuyor. Çıkış yolları bellidir ama bu yolları aramak için insanların sakin kafayla, serinkanlılıkla düşünmesi gerekli. Beyanat vermek değil icraat yapmak lazım. Benim gösterdiğim yol, Birleşmiş Milletler’e bağlı insan hakları konseyinden gerçekleri tespit etme komisyonu kurmak. İsrail’in yaptığı suç savaşlarını ve kullandığı gayri meşru silahların suçüstü tespiti yapılması, ona göre Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne giydirilmesi ve bu sefer de geçen seferler gibi yapanın yanında kâr kalmaması.”
<< Önceki Haber Menderes, Özal ve Erbakan'ın kabrini ziyaret etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER