Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 2014 yılının yolsuzluklarla anılan bir yıl olduğunu, yolsuzlukların kimsenin dilinden düşmediğini söyledi.
Destici, memleketi Eskişehir’de katıldığı alternatif yılbaşı programı öncesinde gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 2014 yılında Türkiye’de genel anlamda hiçbir meselede çözüm anlamında ileriye dönük doğru adım atılmadığını savunan Destici, “Ekonomiden dış politikaya, terörden dış borçlanmaya, ahlaki yozlaşmadan gelir dağılımındaki adaletsizliğe, yani onurlu diyebileceğimiz genel meseller ile ilgili yani milletin önemli talepleri ve problemleri ilgili tabi hiç mi doğru yapılan işler yok? Elbette var. Ama genel problemlerle ilgili yani dış politikanın hiçbir meselemizde, çözüm anlamında ileriye doğru bir adım atılmadı. Tam tersine çok geriye doğru gerileyiş var. Döviz rezervleri azalmış, yani israf inanılmaz derecede. İsraf ne demek? Haram demektir dinimizde. Dolaysıyla boğazına kadar harama bulaşılmış. Bu anlamda israfa baktığımız zaman” dedi.
"HUKUKA OLAN GÜVEN ZEDELENMİŞ DURUMDA"
2014 yılının Türkiye için yolsuzluklar yılı olduğunu aktaran Destici, “Yolsuzluklarla anılan bir yıl oldu 2014 yılı. Yolsuzluk kelimesi hiç kimsenin dilinden düşmedi. Öbür taraftan Soma ve Ermenek başta olmak üzere büyük işçi ölümlerine neden olan maden faciaları yaşandı. Bütün bu tabloya baktığımız zaman olumsuzluk var. Hukuk, adalet her şeyin başı. Maalesef hukuka olan güven zedelenmiş durumda” diye konuştu.
"HER İKTİDAR YARGITAY VE DANIŞTAY’A YÜZLERCE ÜYE ATARSA NEYE VARIR?"
Yargıtay’a ve Danıştay’a yapılan yeni üye atamalarını eleştiren Destici, “Yani her gelen iktidar orada çoğunluğu elde etmek için yüzlerce üye atarsa bu neye varır. Ülkede 14 bin tane yargıcınız, savcınız var. Bunun nerdeyse bin tanesi yüksek yargı üyesi. Yani bir saltanat, hepsine oda, makam. İhtiyaç olsun ama bunlar ihtiyaçtan değil. Yargıyı, çoğunluğu elden etme, ele geçirmekten kaynaklandığını hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.
"YENİ ANAYASA YAPMAMA KOMİSYONU KURDULAR"
Destici, Türkiye’de demokrasinin geri gittiğini verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguladı. Destici, şöyle konuştu: “Yeni bir anayasa için seçimden önce söz verdiler. Secimden sonra mecliste anayasa komisyonu kurdular. Ben o günde söyledim, keşke olsa ama bu aslında anayasa yapmama komisyonu. Bu anayasa yapmama komisyonu çok açıktır. Bunda haklı çıktık. Keşke haklı çıkmasaydık. Demokrasimiz geriye gitti. Siyasi parti yasamız demokratikleşmedi. Seçim kanunumuz demokratlaştırılmadı. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesine yaptığımız başvuru sanki bir vesayet gibi, darbe gibi algılanıyor.”
"HERŞEYE DARBE DİYORLAR, BİZE YAZI VERSİNLER NEYİN DARBE OLDUĞUNU BİLELİM"
Türkiye’yi yönetenlerin, hükümetin sığınacakları bir şey olduğunu, bunun da adının ‘darbe’ olduğunu vurgulayan Destici, “Ancak darbe militarist güçler tarafından topla, tüfekle yapılır. Yani asker silahını gösterir ve sivilleri görevden uzaklaştırır. Ama şimdi bakıyorsun hukuk darbesi, basın darbesi var. Anayasa Mahkemesine başvuruyorsun baraj kalksın diye darbe diye eleştiriyorsun. İktidar bize hangi davranışın darbe, hangisi darbe değil yazsın versin. Bizde ona göre davranışlarımızı belirleyelim” ifadesini kullandı.
CİHAN