RTÜK yayın yasağına açıklık getirdi

RTÜK Başkanı Dursun, Reyhanlı'daki bombalı saldırıların ardından getirilen yayın yasağına ilişkin "Tamamen mahkemenin vermiş olduğu bir karardı" dedi.

RTÜK yayın yasağına açıklık getirdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, 5. Gelecekle İletişim Çalıştayı'na katılmak üzere geldiği Edirne'de, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ilgili yayın yasağı neden koyuldu, neden kaldırıldı?" sorusuna, yayın yasağının RTÜK değil, mahkeme tarafından verildiğini hatırlattı.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Reyhanlı'daki Sulh Ceza Mahkemesinin 1 haftalık yayın yasağı getirdiğini anlatan Dursun, şu bilgileri verdi:

"RTÜK'ün böyle bir yayın yasağı getirme yetkisi yok, tamamen mahkemenin vermiş olduğu bir karardı. Türkiye'de yayın yasağı getirme konusunda iki mercinin yetkisi var. Bir mahkemeler. Mahkemeler her an, herhangi bir konuda yayın yasağı getirebilir. Süreli olabilir, süresiz olabilir. Bize düşen görev, ilgili mahkemenin kararını yayıncılara duyurmaktır. Yayıncıların mağdur olmaması için söz konusu mahkeme kararını web sitemize koyarak, yayıncılara duyurduk. Bu kamuoyunda (RTÜK yayın yasağı getirdi) şeklinde algılandı. Böyle bir şey söz konusu değil. Biz o kararı ve kaldırıldığını yayıncılara duyurduk. Türkiye'de mahkemelerin dışında Başbakan'a da olağanüstü durumlarda, kriz durumlarında yayın yasağı getirme yetkisi verilmiştir."

Dursun, mahkeme kararına rağmen yasaklanan eylemleri yayınlayan kuruluşların tespit edilmesi halinde hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle yaptırım uygulayacaklarını belirtti.

AA
<< Önceki Haber RTÜK yayın yasağına açıklık getirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER