Seçim öncesi Ankara kulislerini sallayan bomba iddia

AYM’nin yüzde 10 seçim barajıyla ilgili kararını üç hafta içinde vereceğini açıklaması başkenti karıştırdı. Muhalefet barajın kaldırılmasını isterken, hukukçular “Değişiklik, 2015 seçiminde uygulanır” görüşünde....

Seçim öncesi Ankara kulislerini sallayan bomba iddia

Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için yapılan bireysel başvuruları gündemine alarak birkaç hafta içinde karar vereceğini açıklaması, siyasette “bomba” etkisi yaptı. AYM Genel Kurulu’nda görüşülecek ve 2015 seçimlerinde uygulanacak kararla, seçim barajının düşmesi halinde siyaset yeniden şekillenecek. Seçim barajının düşmesi AKP’nin tek başına iktidarını zora sokacak ve yeni anayasa, Başkanlık Sistemi gibi hayallerini suya düşürecek. Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Başkent kulislerinde, AYM raportörlerinin hazırladığı raporun, seçim barajının düşmesi yönünde olduğu konuşuluyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de 6 yıl önce yüzde 10’luk seçim barajının serbest seçim hakkı ihlali olmadığına hükmetse de Anayasa Mahkemesi’nin adil temsil ve hükümet istikrarı arasındaki dengeyi korumaya yönelik çabalarına dikkat çekmişti.

 Muhalefet partileri, Kılıç’ın Mart ayında dolacak görev süresi öncesinde verilecek olan bu kritik kararın yüzde 10 engelinin kalkması yönünde olmasını diliyor. Yüzde 10 barajı kaldırılırsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AKP’nin 2015 planları “tersyüz” olacak. Bu durumda AKP’nin Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğa ulaşma planının ötesinde tek başına iktidar seçeneğinin dahi zora gireceği belirtiliyor. Muhalefetin görüşleri şöyle:

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ LEVENT GÖK:

Biz bugüne kadar yüzde 10 seçim barajının karşısında olmuş bir partiyiz. Kaldırılması yönünde kanun tekliflerimiz var. Barajı aşamayan partilerin adaletsiz biçimde Meclis dışında kaldığı ve iktidar partisi AKP’ye yarayan bir sistem mevcut. Bu nedenle barajın düşürülmesi gerektiğini ısrarla söylüyoruz. AYM de bu yönde bir karar verirse bu çok önemli bir karar olur ve önümüzdeki seçimleri oldukça etkiler. Artık her parti kendi kimliğiyle Meclis’te temsil edilebilir.

 MHP MİLLETVEKİLİ ÖZCAN YENİÇERİ:

Seçim barajı meselesi milli iradenin etkin olması bakımından çok önemli. AYM durdu, durdu şimdi niye böyle bir karar veriyor? Bunun da düşünülmesi lazım. Atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra karar veriyor. Yüzde 10 barajının kaldırılması durumunda Türkiye, tek parti iktidarını, çıkar iktidarını başından atmış olacak. Siyasette çok farklı bir tablo ortaya çıkacak.

HDP MİLLETVEKİLİ HASİP KAPLAN:

Başvurulara ilişkin kararın Genel Kurul’da görüşülerek verilecek olması kesin ve an itibariyle uygulanabilir olması sonucunu doğuracak. Karar, 2015 seçimlerini son derece etkileyecek ve Türkiye’de siyaseten her şey yeniden şekillenecek. Hiçbir hukukçunun yüzde 10 barajından yana görüş bildireceğine inanmıyorum. Makul bir orana düşürüleceğini düşünüyorum.
TARAF
<< Önceki Haber Seçim öncesi Ankara kulislerini sallayan bomba iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER