Ses kayıtlarına göre Başbakan'ın yargılanması gereken 3 konu!

Emekli savcı Gültekin Avcı bugünkü köşe yazısına Başbakan'ın işlediği 5 Anayasa suçunu taşıyarak, yargılanması gereken üç suç olgusunu yazdı.

Ses kayıtlarına göre Başbakan'ın yargılanması gereken 3 konu!

Avcı, Başbakan Erdoğan'ın kabul ettiği ses kayıtlarını Anayasa'ya göre analiz ederek mevcut suç unsurlarını tek tek ortaya çıkarıyor. Avcı'nın değerlendirmesine göre Başbakan 5 kez Anayasal suç işlemiş ve 3 farklı konuda da yargılanması gerekmekte.  


Başbakan'dan yargıya müdahale
 
Başbakan'ın Koç grubunun MİLGEM ihalesine müdahalesi, Aydın Doğan'la ilgili davayı etkileme gayretleri, Danıştay'ı şekillendirme talimatları, 17 Aralık operasyonunun savcılarına müdahalesi...

Teknik takip illegal olsa bile sistemin ve demokrasinin nasıl kokuştuğunu gösteren içerik göz ardı edilemez.

Delil sayılmasa bile soruşturulması gereken suç olguları (ihbar) var burada.

Sadece Başbakan'la Adalet Bakanı arasındaki ses kaydında Başbakan'ın; Anayasa'nın hukuk devletini belirten 2. maddesini, kuvvetler ayrılığını belirten 6. maddesini, yargı yetkisinin kim tarafından kullanılacağını belirten 9. maddesini ve yargı bağımsızlığını belirten 138. maddesini, hâkimlik ve savcılık mesleğinin niteliklerini anlatan 140. maddesini alenen ihlal ettiğini görüyoruz.

Başbakan sadece yargıya müdahale ses kayıtlarında en az 5 kez Anayasa suçu işlemiş ve Anayasa'yı 5 kez ihlal etmiştir.

Bunların yanında sadece o ses kayıtlarında Başbakan'ın yargılanması gereken açık üç suç olgusu göze çarpıyor.

1-Aydın Doğan'la ilgili dava takibine yönelik talimatlar, en az 6 ay hapsi gerektiren adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçudur. (TCK.288)

2-Başbakan'ın 17 Aralık sürecini yöneten savcılara yönelik Adalet Bakanı kanalıyla yaptığı girişimler ayrı ceza gerektiren ayrı bir yargı görevi yapanı etkileme suçudur. En az 2 yıl hapsi gerektirir. (TCK.277)

3-MİLGEM'le ilgili ihale sürecine müdahale en az 3 yıl hapsi gerektiren bir ihaleye fesat karıştırma suçudur. (TCK.235) Başbakan bu suçun hukuki unsurlarını bilmediği için yaptığı açıklamada kısmi suç ikrarında bulundu.

Bunlar sadece yargıya müdahale ses kaydıyla ilgili suç olgularıdır.

Başbakan'ın 17 Aralık'tan bu yana işlediği suçları alt alta yazsam inanın bir köşe yazısına asla sığmaz.

<< Önceki Haber Ses kayıtlarına göre Başbakan'ın yargılanması gereken... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER