Türkiye Almanya'yı böyle dize getirdi!

İzmirli mühendislik şirketi MAK-İN'e vize vermeyen Almanya sonunda tazminata mahkum oldu.

Türkiye Almanya'yı böyle dize getirdi!

Almanya'daki bir sanayi tesisi sökülerek Hindistan'a taşınacaktı. Taşınma işlerini halletmesi için İzmirli mühendislik şirketi MAK-İN ile 3.3 milyon euroluk sözleşme imzalanıp, el sıkışıldı. Ancak şirket, Almanya'ya götüreceği işçiler için vize alamayınca 712 bin euroluk kardan oldu.

Habertürk'ün özel haberine göre; İşadamı Hüseyin Cimşit, vize başvurusu için Almanya'dan olumlu ya da olumsuz hiçbir şekilde cevap alamayınca hakkını aramaya koyuldu ve Aralık 2009'da İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak Almanya aleyhine tazminat davası açtı. Hiçbir duruşmaya katılmayan Almanya yetkilileri,  678 bin lira maddi, 20 bin lira da manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. 

Karar Ankara Büyükelçiliği'ne tebliğ edilince Almanya "Türk mahkemesi ülkemize tebligat yapamaz" diyerek Türk Dışişleri'ne 'nota' verdi. Tazminatın ödenmemesi üzerine şirket, Almanya'nın İstanbul'daki taşınmazları Alman Lisesi ve Sarıyer'deki 170 dönümlük Alman korusunu için icra takibi başlattı. Borçların yine ödenmemesi üzerine Alman Lisesi icra yoluyla satışa çıkartıldı. Seçkin bir okulun borcundan dolayı haczedilmesini sindiremeyen Alman yetkililer sonunda  Türk yargısının kararını uygulayarak tazminatı 19 Nisan 2013 tarihinde yatırdı.

Hukukçu da olan işadamı Hüseyin Cimşit, "Olay benim için yalnızca zararımın tazmini değildi. Amacım, AB üyesi hiçbir ülkenin Türk vatandaşlarına gerekçe göstermeden vize verme haklarının olmadığını göstermekti. AB üyesi ülkeler artık vize vermiyorsa neden vermediğini açıklamak durumunda kalacak." diye konuştu.

<< Önceki Haber Türkiye Almanya'yı böyle dize getirdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER