Türkiye ayağa kalktı!

Darbeci Sisi yönetiminin Mısırlıları katletmesine Türkiye'den tepki yağdı.

Türkiye ayağa kalktı!


Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce kişinin ölümü ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olan Mısır güvenlik güçlerinin silahlı saldırısı, yurdun birçok yerinde protesto edildi. Yurdun dört bir yanında sivil toplum örgütleri sokağa döküldü. Mübarek Ramazan'da Müslüman kanı döken Sisi ve onu destekleyen ülkeler lanetlendi. Saldırıya, İstanbul, Ankara, Antalya, Kırıkkale, Sivas, Şanlıurfa, Eskişehir, Kayseri, Diyarbakır, Adana, Mardin, Konya, Samsun, Zonguldak, Erzurum, Bursa, Sakarya ve Çanakkale'den tepkiler geldi.

STK'ların ilk adresi, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğiydi. Darbe karşıtı göstericilere yapılan kanlı saldırı, sloganlarla protesto edildi. Protestocular, her türlü zulme karşı Mısır halkının yanında olduklarını açıkladı. Basın açıklamasının ardından toplu dua yapılarak Mısırlılara Allah'tan yardım istendi.

Antalya'da, Mısır Halkı ile Dayanışma Platformu öncülüğünde Muratpaşa Camisi'nde toplanan vatandaşlar, önce açılan ateş sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, ardından caminin bahçesinde basın açıklaması yapıldı. Ellerinde "İslami hareket engellenemez", "Mursi, yalnız değilsin", "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak" yazılı dövizler taşıyan grup, olaya tepki gösteren sloganlar attı.

Kırıkkale'de, Vuslat Derneği Şubesi öncülüğünde Çarşı Camisi önünde toplanan grup, saldırıyı kınadı. 

Sivas'ta bazı sivil toplum örgütleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Grup, ellerinde Mursi'nin fotoğrafları ve darbe karşıtı pankartlar taşıdı.

Şanlıurfa'da 60 sivil toplum kuruluşu, saldırıyı ortak basın açıklamasıyla kınadı. İnsani Yardım Platformu ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Şanlıurfa Şubesi öncülüğünde Balıklıgöl Yerleşkesi'nde bir araya gelen kuruluş temsilcileri ve çok sayıda vatandaş, Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ve saldırıyı kınayan döviz taşıyarak, darbeciler aleyhine slogan attı.

Eskişehir'de, İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde Saatli Park'ta toplanan grup, darbeciler aleyhine slogan attı. Grup, Hakka Hizmet Vakfı Başkanı Ali Rıza Öztürk tarafından dua ettirilmesinin ardından dağıldı.

Kayseri'de bazı sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu "Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları" üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. "Diren İhvan, Kayseri seninle", "Müslümanlar uyumayın" yazılı pankartlar ile Mursi fotoğrafları taşıyan grup, ABD ve İsrail aleyhine de sloganlar attı. Kadın ve çocukların da yer aldığı grup, tekbirler getirerek, Mısır'da yaşamını yitirenler için dua etti.

Diyarbakır'da, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Şube Başkanlığının organizasyonuyla Diyarbakır Ofis Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar, saldırıda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Adana Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, 5 Ocak Meydanı'nda toplanarak, saldırıyı protesto etti. Gruptan biri kalabalığın önüne geçerek, Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı.

Mardin'de hayatını kaybedenler için Mardin Fuat Yağçı Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı. 

Konya'da  İHH-AYDER öncülüğünde Şerafettin Camisi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar, öğle namazından sonra cami önünde saf tuttu. Ardından Mısır'da dün gece güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına açtığı ateş sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Samsun'da, çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca protesto gösterisi düzenlendi. Öğlen namazı sonrasında Merkez Site Cami önünde toplanan gurup, Mısır'da darbe karşıtlarına açılan ateşi kınayan sloganlar attı.  Öte yandan 19 Mayıs ilçesinde kaymakamlık önünde toplanan bir grup, sloganlarla Mısır'daki darbeye tepki gösterdi. Konuşmaların ardından Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Zonguldak'ta, Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu öncülüğünde bir araya gelen vatandaşlar, saldırıyı protesto etti. Madenci Anıtı önünde bir araya gelen, Mursi'nin fotoğraflarını ve darbe karşıtı çeşitli pankartlar taşıyan grup, slogan atarak Mısır'da yaşananlara tepki gösterdi.

Erzurum'da bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mısır'da demokrasi yanlılarına ateş açılmasını protesto ederek, hayatını kaybedenler için dua okudu. Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Derneği (ESP-DER) üyeleri, öğle namazının ardından Lala Paşa Camisi önünde toplanarak, "Mısır'da darbenin karşısında, Müslüman kardeşlerimizin yanındayız", "İslami hareket engellenemez", "Bütün ümmet, tek yürek", "Diren Mursi, diren Mısır" yazılı dövizler açıp, sloganlar atarak, saldırıya tepki gösterdi.

Bursa'da İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde Merinos Parkı'nda toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar, saldırıyı kınadı. İHH İnsani Yardım Vakfı Bursa Şubesi öncülüğünde bir araya gelen ve Muhammed Mursi'nin fotoğraflarıyla dövizler taşıyan grup, darbeciler aleyhine slogan attı. Grup, İHH İnsani Yardım Vakfı organizasyonuyla Bursa'dan Suriye'ye gönderilen yardım malzemelerini taşıyan 32, 33, 34 ve 35'inci tırların uğurlanmasının ardından dağıldı.

Çanakkale Lapseki'de bir grup vatandaş, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto etti.

Sakarya'da, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Sakarya Şubesi öncülüğünde toplanan grup, protesto gösterisi yaptı. İkindi namazı sonrası Orhan Camisi önünde bir araya gelen ve "Ben Müslümanım, darbeye karşıyım", "Sessizlik öldürür, zulme sessiz kalmayın", "Müslüman kardeşlerimin yanındayım" yazılı dövizler taşıyan grup, darbeciler aleyhine slogan attı. 

Gaziantep'te sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, saldırıyı kınadı. Mazlumder Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahim Çelik, Mısır'da onlarca kişinin ölümüne, binlercesinin de yaralanmasına neden olan saldırıları kınadıklarını belirtti.

Adıyaman'da faaliyet gösteren 77 sivil toplum kuruluşlarının üyeleriyle vatandaşlardan oluşan grup, saldırıyı protesto etti. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Adıyaman Şubesi öncülüğünde Demokrasi Parkı'nda bir araya gelen ve Muhammed Mursi'nin fotoğraflarıyla dövizler taşıyan grup, darbeciler aleyhine slogan attı.

Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren 50'ye yakın sivil toplum kuruluşunun üyeleri ile vatandaşlar, Atatürk Meydanı'nda bir araya gelip dövizler ve sloganlarla darbecilere tepki gösterdi. Grup, Kur'an-ı Kerim'den ayetler okunması ve dua edilmesinin ardından dağıldı.

Malatya'da bazı sivil toplum örgütleri, Soykan Parkı'nda toplandı. Basın açıklamasında, bazı göstericilerin temsili kefen giydiği görüldü.

Erzincan'da bazı sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu "Erzincan Mısır Direnişi ile Dayanışma Platformu" öncülüğünde Camii Kebir Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar, Mısır'da Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda askerlerce açılan ateş sonucu yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Gıyabi canaze namazına, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ve Belediye Başkanı Yüksel Çakır ile çok sayıda vatandaş katıldı.
<< Önceki Haber Türkiye ayağa kalktı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER