Türkiye için kahreden manzara

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin 2014 raporuna göre Türkiye en çok gazetecileri hapse atan ülkeler sıralamasında ilk 10’da. Diğer ülkeler Eritre, Etiyopya, Vietnam, Suriye, Mısır, Burma, Azerbaycan, Çin ve İran.

Türkiye için kahreden manzara

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 2014 yılı içerisinde dünya çapında 220 gazetecinin hapiste olduğunu saptadı. 2013 yılına göre dokuz kişilik bir artış var. Bu sayı, CPJ 1990 yılında hapisteki gazetecilerin yıllık çetelesini tutmaya başladığından beri kayıtlara geçen en kötü yıl anlamına geliyor. CPJ, dünyanın en kötü gazeteci zindancısı ilk 10 ülkeyi de belirledi. Türkiye de Eritre, Etiyopya, Vietnam, Suriye, Mısır, Burma, Azerbaycan, Çin ve İran ile birlikte bu ülkeler arasında yer alıyor.

14 ARALIK VURGUSU

Raporda 14 Aralık’ta yapılan medya darbesinin altı çizildi: “2012 ve 2013 yıllarında dünyanın en kötü zindancısı olan Türkiye bu sene düzinelerce gazeteciyi serbest bıraktı ve böylece CPJ sayımındaki parmaklıklar ardındaki gazeteci sayısını yediye düşürdü. Ancak, 14 Aralık günü Türkiye çok sayıda başka gazeteciyi, onların yanı sıra televizyon yapımcılarını, senaryo yazarlarını ve polis memurlarını da) gözaltına aldı ve onları devlete karşı komplo kurmakla suçladı. Gözaltılar Türkiye'nin en büyük gazetelerinden Zaman'ın Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'yı da kapsadı.”

ÇİN VE İRAN’LA AYNI LİGDEYİZ

Türkiye ile aynı skalada yer alan Çin ve İran’la ilgili yorumlar da dikkat çekti. Çin'in devlet karşıtı faaliyetler yönündeki suçlamaları ve İran'ın muhabirler, blog yazarları, editörler ve fotoğrafçıları hapsetmekte uyguladığı döner kapı politikası bu iki ülkeye şüpheyle bakılmasını sağlayan dünyanın en kötü birinci ve ikinci gazeteci zindancıları farkını getirdi. Çin ve İran dünya çapında hapsedilmiş gazetelerin üçte birini hapishanelerinde tutuyorlar.

ONLAR DA GEREKÇESİZ TUTUKLUYOR

Rapora göre Türkiye gibi dünyanın en kötü gazeteci zindancıları arasında yer alan ve bu sene üçüncü gelen Eritre'de yetkililer 23 gazeteciyi hapiste tutuyor. Hiçbirine getirilen bir suçlama yok ve yetkililer mahkumların konumları veya sağlık durumları üzerine açıklama yapmayı reddediyorlar.

DARBE ÜLKELERİNDE ARTTI


CPJ araştırmalarına göre, bu yıl Etiyopya'da bağımsız yayımcılar ve blog yazarlarına yönelik gerçekleştirilen bir devlet operasyonu geçen yıl yedi olan hapisteki gazeteci sayısını 17'ye yükseltti ve birçok gazetecinin
yurtdışına sürgüne kaçmalarına neden oldu.

Darbe yaşanan Mısır’da ise hapiste olan gazetecilerin sayısı iki katına çıkarak en az 12'ye ulaştı.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Türkiye için kahreden manzara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER