Türkiye milli sistem için harekete geçti

Ankara, Kürecik Radarı'yla eşgüdümlü çalışacak "milli deniz kalkanı" için düğmeye bastı.

Türkiye milli sistem için harekete geçti

ABD'nin "füze kalkanı projesi"nin Doğu Avrupa bölümünü iptal ettiğini açıklamasına karşın Kürecik Radarı'nın rafa kalkmamasının nedeni anlaşıldı. "Milli füze kalkanı" kurma adımlarını hızlandıran Türkiye, Kürecik'le eşgüdümlü çalışacak "deniz kalkanı" için düğmeye bastı. 

Akşam'da yer alan habere göre Ankara, "deniz kalkanı" için ABD tarafından üretilen "AEGİS Sistemleri"nden dört adet almak için harekete geçti. Savunma sanayiinde dünya devi olarak bilinen ABD'li Lockheed Martin şirketinin ürettiği sistemlerdeki füzelerin ortalama menzili 500 kilometreye kadar çıkabiliyor. 

Türkiye, AEGİS sistemlerini tamamen milli envanterine dahil etmek istiyor. Ancak Türkiye NATO üyesi olduğu için tüm unsurlar ortaklıkla birlikte yürütülüyor. Bu durum sistemin Kürecik'teki NATO radarıyla eşgüdümlü olarak çalışmasını gerektiriyor.

Öte yandan, Savunma Sanayi İcra Komitesi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "olağanüstü" çağrısıyla 26 Mart'ta "milli füze kalkanı projesi"yle ilgili olarak toplanacak. Komite rutin olarak ocak ve haziran ayları olmak üzere yılda iki defa toplanıyordu. Toplantının  en önemli gündemi ise, uzun menzilli balistik füze alımı olacak. Toplantıda ayrıca denizde kurulması planlanan füze kalkanı konusu da değerlendirilecek.
<< Önceki Haber Türkiye milli sistem için harekete geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER