Van'da depremin izleri hala silinmedi

Van’da meydana gelen iki büyük depremin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen izleri halen silinmedi.

Van'da depremin izleri hala silinmedi

Depremde en büyük zararı gören Erciş’te ,önce orta hasar verilen daha sonra ağır hasara çevrilen bir çok binanın altında vatandaşlar ölümünü göze alarak işyerini işletmeye devam ediyor.Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar ise her ne kadar bu durumun tehlikeli olduğunu farkında olsalar da çalışmaya mecbur olduklarını belirtti. Konu ili ilgili konuşan Erciş Belediyesi Eş başkanı Diba Keskin ,” Kentsel dönüşüm için 2012 yıllında Erciş Belediyesi Meclisi kararıyla belediyenin bütün yetkileri Çevre Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ idaresine verildi. Dolayısıyla 44 hektarlık alana, belediye bir çivi bile çakamıyor” dedi. Van’da 23 ekim ve 9 kasımda gerçekleşen ve 644 kişinin ölümüne yol açan depremlerin üzerinde geçti. Deprem de en çok hasar gören Erciş’te 604 kişi yaşamını kaybederken 4 bine yakın insanda yaralandı. İlçede14 bin binanın 6 bini ağır hasar raporlarına girerken daha sonra da orta hasar verilen bir çok binada ağır hasara dahil edildi. Depremin üzerinde 4 yıl geçmesine rağmen vatandaşlar, orta hasar verilen ve daha sonra ağır hasara çevrilen binaların altında iş yerlerini çalıştırıyor. Konu ile ilgili konuşan Eş Başkan Keskin,”110 hektarlık riskli alan ilgili  bilgilendirme yazısı göndererek 2014 yıllına kadar güçlendirme ve güçlendirme raporlarını göndermemizi istediler. Ancak böyle bir mevzu var. AFAD yönetmenliği bu yıkımı yaptığında güçlendirme karşısında herhangi bir bedel vermeyecek. Bu neden ile insanlar zaten yıkılacak mantığıyla binalara güçlendirme yapmadılar. Hem 44 hektarlık kentsel dönüşüm alanında hem de 110 hektarlık riskli alan bölgesinde böyle bir durum var. Şuanda AFAD, kaymakamlık ve TOKİ bunun ile ilgileniyor. Belediye hiçbir şekilde karışamıyor” ifadelerini kullandı.

KESKİN, “BELEDİYE ÇİVİ BİLE ÇAKAMIYOR”
Kentsel dönüşüm ile ilgili 2012 Erciş Belediye meclis kararı ile belediye yetkilerini Çevre Şehircilik ve TOKİ idaresine devrettiğini belirten keskin,44 hektarda belediye bir çivi bile çakamadığını söyledi. Keskin,” Her şey Şehircilik Ve Çevre Bakanlığı ve TOKİ idaresinde. Hakta bir ara dükkânları yıkmamızı istediler. Böylesi uyarı mektubu gönderdiler. Biz ‘hayır dedik. Siz inşaata başlamadan biz yıkıma başlamayacağız’ dedik.44 Hektarlık ve 110 hektarlık riskli alan böylesi var. Bu belirtilen risk alanında da bişey yapamıyoruz. Dolayısıyla esnaf bir şey yapamıyor. Bu söz ettiğin hasarlar kayıtları var bizde. Düzetilmemiş orta hasar, ağır hasar sayılacak dolayısıyla yıkılacak. Vatandaş daha zaten yıkılacak ‘ben düzeltmeyeceğim ‘ söylemi ile yaklaştı. Ve çoğu yıkmadı. Bunun yanında yıkım AFAD’ın yapacağı bişey” dedi.

HAYLAZ, “İNSANLARDA BURALARDA ÇIKIN DİYEMEYİZ AMA ÇOK TEHLİKELİ”
Bu binaların altında çalışmanın tehlikeli ve sakıncalı olduğunu belirten Van İl Kordinasyon Kurulu (İKK) sekreteri Yunus Haylaz, “Bu öneri bazında olup, şu bina şöyle bir sıkıntısı var bu sıkıntından dolayı insanların yaşamaması gerekiyor diye bir önerimiz var. İnsanlara siz buradan çıkın diyemeyiz ancak orda olmaları tehlikeli ve sakıncalıdır. Bu tür binalar maalesef Van ve Erciş ilçemizde de var ve insanlar o binalarda oturuyorlar. İnsanların orda oturmaması gerekir, orda tahliye edilmesi gerekir. Yetkililerin buna çare bulması gerekir. Yetkiler çevre ve şehircilik bakanlığına bağlı. Ufak tefek yetkilerimiz varsa da bu torba yasasıyla onları da çevre ve şehircilik bakanlığına devretmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.Bu vatandaşlara ve özellikle esnaflara çalışacak yer tahsis etmesi gerektiğini ifade eden Haylaz, yoksa vatandaşlar ekmeğinden olacağını ifade etti.

“KORKUYORUZ BAŞKA ÇAREMİZ YOK”
Bütün mal varlığını depremde kayıp eden ve orta hasar verilen binasını altında ayakkabı dükkanı açarak geçimini sağlayan Mehmet Demir, “Depremin üzerinde 4 yıl geçti ve halen mağduruz. Binaya orta hasar verdiler ama bina yıkılmak üzere. Alt katta dükkânım var. Ben 15 kişiye bakıyorum. Deprem den önce bütün mal varlığımı buraya yatırdı. Şimdi hiçbir gelirim yok dükkânımda ellimde gitse ben ne yaparım? Ben burayı bırakıp gidemiyorum. Devlet biz esnaflara bir şey yapmadı. Bugüne kadar hiç sormadılar. Korkuyoruz bunun altında çalışmaya mecburuz. Ekmek parası ,çocuklar yoksa aç kalacak. Alttaki dükkân tek geçim kaynağım” ifadelerini kullandı. Depremin üzerinde 4 yıl geçmesine rağmen hiçbir şeyin değişmediğini ifade eden Özgür Kaygusuz ise,Depremde neyse şimdide öyle. Baktığımız zaman yandaki bina ağır hasarlı olmasına rağmen iş yerleri var altta. Bizde mecburuz çalışmaya başka geçim kaynağımız yok. Biz esnaflara başka bir yer tahsis edilmedi. Korkuyoruz ama korkunun ecele faydası yok. Mecburuz onu diyorum. Bina yıkılmak üzere devlet büyükleri bir şey yapmıyor. Bu binaya da orta hasar vermişler ama yıkılmak üzere. Biz 4 yıldır depremi an ve an yaşıyoruz” dedi.

Kaynak: Merkurhaber
<< Önceki Haber Van'da depremin izleri hala silinmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER