Yeni yasa paketinde Risale-i Nurların basımıyla ilgili çarpıcı madde

Meclis'te görüşülen 'vergi ve taşeron' paketine eklenen Risale-i Nurların basım haklarıyla ilgili madde çok konuşulacak cinsten.

Yeni yasa paketinde Risale-i Nurların basımıyla ilgili çarpıcı madde

Hükümet, önergelerle oldukça genişleyen “vergi ve taşeron” paketine her gün yeni bir madde daha ekliyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise Risale-i Nurların basım haklarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanması.  
 
İçeriğiyle gündeme oturacak düzenleme ise;

BASIM YETKİSİ BAKANLAR KURULU’NDA

Bediüzzaman Saidi Nursi’nin eseri olan Risale-i Nurları kimin basacağı konusu, hükümetin basın izinlerini durdurması nedeniyle tartışmalara neden olmuştu. Meclis'te görüşülen yeni yasa tasarısına ise Risale-i Nurlarla ilgili tepki çekecek bir madde eklenmeye hazırlanılıyor.  


Yasaya, Bakanlar Kurulu Kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme haklan saklı kalmak kaydıyla, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir. Bu hususta karar verilebilmesi için eserin, Türkiye’de veya Türkiye dışında Türk vatandaşları tarafından vücuda getirilmiş olması gerekir” hükmü eklenecek. Çıkartılacak Bakanlar Kurulu kararında, eser ve sahibinin adı, hakları kullanacak makam veya müessese, hak sahiplerine, talep üzerine ödenecek bedelin nasıl belirleneceği ve bu bedelin hangi kurum tarafından ödeneceği, eserden gelir elde edilmesi halinde bu gelirin hangi amaçla kullanılacağı yer alacak.



<< Önceki Haber Yeni yasa paketinde Risale-i Nurların basımıyla ilgili... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER