Yurtiçi piyasalar için kritik gün

Yurtiçi piyasalar bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinden gelecek haber ve açıklamalara odaklanacak.

Yurtiçi piyasalar için kritik gün

Dün tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 5,00  seviyesinde dengelenirken Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise tarihinde ilk  kez 92.000 puanın üzerine yükseldi ve tarihi kapanış rekorunu 92.112,07 puana  taşıdı.

Bugün piyasalar, nisan ayındaki PPK toplantısında 50 baz puanlık faiz  indirimi yapılması ve sonrasında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın  açıklamaları nedeniyle oluşan faiz indirimi beklentisinin cevabını bulacak.

PPK Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler 25 ile 50 baz puan  arasında indirim yapılacağı yönünde neredeyse ikiye bölünüyor. Ankete katılan 16  ekonomistten 9'u 25 baz puanlık indirim beklerken 7 ekonomist ise 50 baz puanlık  indirim beklediğini belirtti. Ekonomistler faiz koridorunda da benzer bir  tahminde bulunuyor. Faiz koridoru için 8 ekonomist 25 baz puan, 8 ekonomist ise  50 baz puan indirim bekliyor.

 Analistler piyasanın, 25 baz puanlık faiz indirileceği beklentisini  fiyatladığını ancak son bir kaç günde 50 baz puanlık indirim beklentisinin de  fiyatlara yansıtılmış olabileceğini belirtiyor. Dolayısıyla bugünkü faiz  kararının, tahvil-bono piyasası ve banka hisseleri başta olmak üzere piyasaların  yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Bugün ayrıca Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile  görüşeceğini hatırlatan analistler, buradan gelecek haber ve açıklamaların da  takip edileceğini kaydediyor. Analistler bu görüşmeden başta serbest ticaret  anlaşması ve Suriye konusu olmak üzere çok önemli mesajlar gelebileceğini tahmin  ediyor.

Yurtdışında dün ABD hisse senedi piyasalarında, parasal genişlemenin  devamına yönelik iyimserlikle finans şirketlerinde başta olmak üzere etkili olan  alışlarla Dow Jones endeksi günü 15.276 puan ile tarihi kapanış rekoruyla  tamamladı.

Avrupa tarafında hisse senedi piyasalarında genel olarak yükseliş eğilimi  devam ederken bugün Japonya'da beklentilerden iyi gelen büyüme verisine rağmen  etkisini artıran kar satışları ile Nikkei 225 endeksi yüzde 1'in üzerinde  geriledi.
         
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
         
         10.00 Türkiye, TCMB özel sektörün yurtdışından sağladığı krediler
         12.00 Avro bölgesi, mart ayı dış ticaret
         14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı
         14.30 Türkiye, TCMB para ve banka istatistikleri
         15.30 ABD, nisan ayı TÜFE
         15.30 ABD, nisan ayı konut başlangıçları
         15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
         17.00 ABD, Philadelphia Fed iş aktivite endeksi
<< Önceki Haber Yurtiçi piyasalar için kritik gün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER