Güney Kore ile Japonya zirvesinde cinsel köleler konusunda gelişme


Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bugün başkent Seul'de bir araya geldi. İki lider arasında yapılan görüşme sonucunda, 2. Dünya Savaşı sırasındaki cinsel kölelerin durumu ile ilgili gelişme yaşandı.

Güney Kore ile Japonya, 4 yılı aşkın bir süreden sonra ilk defa üst düzey bir görüşme yaptı. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bugün başkent Seul'de gerçekleştirdiği görüşmede ana gündem maddesi 2. Dünya Savaşı sırasındaki cinsel kölelerin durumu oldu. Güney Kore tarafı, Japon hükümetinin bu kölelere tazminat ödemesi gerektiğini düşünürken, Japonya ise 1965 yılında yapılan anlaşmayla birlikte iki ülke arasındaki tüm tazminat sorunlarının çözüldüğünü ileri sürüyor.

Kore'deki Deahan İmparatorluğu'nu kendine bağlayan bir anlaşmayla 1910 ila 1945 yılları arasında Kore Yarımadası'nı topraklarına katan Japonya ile 1948 yılında kurulan Güney Kore arasında 1965 yılına kadar herhangi bir diplomatik ilişki kurulmamıştı. Soğuk Savaş sırasında ABD'nin baskısı ile Güney Kore ve Japonya aynı masaya oturmuş, savaş tazminatı 300 milyon dolar olarak kararlaştırılmıştı. O tarihten itibaren iki ülke arasında ilişkiler her geçen gün gelişirken, 1991 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında cinsel köle olarak kullanılan bir Koreli ninenin yaşadıkları hakkında basına itirafta bulunmasıyla, cinsel kölelerin durumu iki ülke arasında bir anda sorun haline dönüştü.

Güney Kore, Japonya'nın bu ninelere ve akrabalarına tazminat ödenmesi gerektiğini düşünürken, Japonya 1965 yılında imzalanan anlaşmadaki 'iki ülke arasındaki tüm ekonomik sorunlar bu tazminat ile sonsuza kadar çözülmüştür.' maddesine atıfta bulunarak söz konusu tüm ekonomik çözümlemenin o anlaşma ile yapıldığını ileri sürüyor.

Bugün gerçekleştirilen ikili görüşmede küçük de olsa söz konusu mesele üzerinde gelişme sağlandı. Güney Kore ileri sürdükleri tazminat konusunda geri adım atmadıklarını tekrar etti. Japonya tarafı da tazminat konusundaki görüşlerinde bir değişiklik yaşanmadığını ifade etti. Fakat, bu görüşme ile Japonya tarafı iki ülke arasındaki cinsel kölelerin durumunun bir sorun teşkil ettiğini kabul ederek, bu sorunun çözümü için gayret edecekleri yönünde görüş bildirdi.

Uzmanlar, Güney Kore-Japonya zirvesinin beklenilenin üzerinde başarılı geçtiğini düşünüyor. Japonya'da iktidara gelen muhafazakar Liberal Demokrat Parti ile kaydedilen bu küçük gelişmenin aslında büyük bir kazanç olduğunu düşünen Güney Koreli analizciler, ilerleyen süreçte söz konusu sorunun kademeli olarak çözüleceğini öngörüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Kore ile Japonya zirvesinde cinsel köleler konusunda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER